Leverpostej og syltede rødbeder er fast inventar på det danske julefrokostbord. (©DR)

Hjemmelavet leverpostej og syltede rødbeder

Lun leverpostej med syltede rødbeder er der ikke meget der slår til en god julefrokost. I Madmagasinet lavede kok Adam Aamann denne hjemmelavede leverpostej med friske laurbærblade og rødbeder - præcis som farmor lavede dem. Så er julestemningen hjemme. Der laves en stor portion syltede rødbeder, men når du allerede er i gang, kan du lige så godt fylde spisekammeret op til de næste mange måneder.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 20 pers.

Ingredienser

Leverpostej

  • 750 g svinelever
  • 400 g spæk uden svær
  • evt. 5-6 anjosfileter i olie
  • 8-10 bløde kviste timian
  • 2 løg
  • 2 æg
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 20 g salt
  • 5 hele allehånde
  • 1-2 g friskkværnet peber
  • 2 friske laurbærblade
  • ekstra timian

Syltede rødbeder

  • 2 kg rødbeder
  • 2 spsk. salt
  • 1,2 l lagereddike
  • 600 g sukker
  • 1 spsk. hele allehånde
  • 2 spsk. sennepsfrø
  • 3 laurbærblade
  • 2 spsk. sort, hel peber
  • 10 stk. nelliker
  • 2 stænger kanel
  • 2 stk. stjerneanis
  • 1 rød, hel chili
  • 4 cm peberrod
  • Atamon til skyldning af glas

Fremgangsmåde

Leverpostej med frisk laurbærblade

  1. Hak spækket igennem kødhakkeren og sæt det til side i en skål.
  2. Hak derefter leveren igennem kødhakkeren eventuelt sammen med ansjoserne.
  3. Slut af med at køre det friske bløde timian og de kvarte løg igennem kødhakkeren.
  4. Bland det derefter med den hakkede lever, tilsæt de to æg og rør det hele grundigt sammen.

Opbagning

  1. Smelt smørret i en gryde, drys melet i og bag igennem i 1-2 minutter.
  2. Kom mælken i lidt ad gangen og pisk grundigt, til opbagningen er glat. Kog igennem 2 minutter.
  3. Tag opbagningen af blusset og rør den hakkede spæk i og rør grundigt rundt.
  4. Tilsæt salt, stødte hele allehånde og friskkværnet peber.
  5. Lad blandingen køle ned til minimum 25-30 grader, inden den røres med levermassen. Rør det hele grundigt sammen.
  6. Kom postejen i forme og læg laurbærblade og ekstra timiankviste ovenpå.
  7. Bag leverpostejen i vandbad ved 185 grader i 45-55 minutter.
  8. Lad leverpostejen hvile i 15-30 minutter inden den serveres med rugbrød og syltede rødbeder.

Syltede rødbeder

  1. Skyl rødbederne og kog dem med skræl i 40-50 minutter, til de er møre.
  2. Kog imens lagen med alle ingredienserne, undtagen peberrod, i ca. 20 minutter.
  3. Kom de kogte rødbeder i koldt vand, gnid skind og ender af med fingrene og skær derefter rødbederne i 0,5-1 cm tykke skiver.
  4. Kom rødbederne i skoldede sylteglas skyllet i Atamon.
  5. Hæld den kogende lage med krydderierne over. Du skal hælde helt op til glassets kant, da rødbederne optager noget af væsken, når de har stået lidt.
  6. Læg peberrodsskiverne øverst og luk glasset. 

  • Tip: Opbevar glasset på køl. Rødbederne holder sig sådan i 7-8 måneder, herefter begynder de langsomt at blive brune og miste smag.