Rygeost er en fynsk specialitet med en delikat smag af røg. (©DR)

Hjemmelavet rygeost

Rygeost er en af de meget få, etnisk danske specialiteter vi har. Det er synd ikke at lære det at kende, men den særlige smag er nemmere at forstå, hvis man har set, hvad der er sket og selv været med til at lave det. Rygeost er både sjovt og nemt at lave.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

 • 2 l tykmælk
 • evt. kommen

Fremgangsmåde

Rygeost

 1. Lad de 2 liter tykmælk dræne længe i en sigte med et klæde i til den er blevet meget fast - dette kaldes oplagt mælk.
 2. Når den skal røges vender man den ud på et stykke bagepapir og drysser evt med kommen.
 3. Ryg osten præcis som fisk og kød, men kun i 3 minutter. Spis osten meget frisk med radiser og purløg, eller rør den til 'Sommersalat'.

Varmrøgning

 1. Det er varmrøgning det handler om, og det kan man naturligvis gøre udendørs, men en normalfungerende emhætte er nok til at kunne røge indendørs, hele året. Pointen med varmrøgning er at emnet enten skal nå at blive gennembagt/stegt, samtidig med at det bliver røget. 

Gearet

 1. En bradepande der passer ind i ovnen, med en rist der passer til (begge dele bliver aldrig helt som nye igen), samt sølvpapir og savsmuld. 2-3 dl savsmuld er nok til en stor bradepande. 

Selve røgningen

 1. Ha sølvpapir og grydelapper parat. 
 2. Varm bradepanden op over gasblus, to elplader, bål eller grill. Når den er overordentlig varm, kaster man savsmulden ned i bradepanden. Der skal være 5-6 mm over hele bunden, ikke mere. 
 3. Når det ryger godt og grundigt, men inden der går ild i det, lægger man risten på og pakker hele balladen ind i 2 lag sølvpapir, så der ikke slipper røg ud. 
 4. Inden sølvpapiret stiller man to små kopper i hver ende af risten, som har til formål at holde sølvpapiret oppe, så det ikke klæber til emnet, der skal være ordentlig luft/ røgcirkulation inden under. Lad det stå over ilden, men skru lidt ned.