Sylte hører det klassiske danske frokost bord til. (©DR)

Hjemmelavet sylte

Prøv Camilla Plums opskrift på en helt ægte sylte af grisehoved, godt krydret og med en skøn sky. Om man vil have den fed eller mager bestemmer man selv, men vær påpasselig med at pille alt det reelle kød fra benene og kun bruge dette i sylten – så får du en fantastisk sylte, og ingen sure miner over ureelt kød og besynderlige konsistenser. Og så er den danske sylte fantastisk.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • ½ grisehoved
  • 2 skanke med tæer
  • evt. ekstra ben
  • 2 spsk. hel, sort peber
  • 1 stor dusk frisk timian
  • 3 spsk. frisk merian
  • 1 stor dusk frisk salvie
  • 1 tsk. enebær
  • 1 tsk. allehånde
  • 1 valnøddestor klump ingefær
  • 6 spsk. salt
  • 8 blade husblas
  • 1 overskåret hvidløg
  • 4 store løg i kvarter
  • suppevisk af laurbærblade, persillekviste og selleritop

Fremgangsmåde

  1. Bring kødet i kog i vand til det dækker, skum grundigt og skru ned for varmen. Kom resten af ingredienserne i, og lad det simre til kødet falder fra benene.
  2. Si suppen, og reducer suppen til den er meget kraftig. Si den gennem et klæde og skum det meste af fedtet fra. Imens pilles alt kød fra benene - det skal gøres mens det stadig er varmt. Brug kun kød og en smule fedt i sylten.
  3. Læg kødet i 2-3 forme. Læg husblassen i blød i koldt vand, og opløs den i ca 1½ l af den varme suppe. Hæld suppe på kødet, og fedt til det danner et tæt låg over kødet. Stil i køleskabet, og pak sylten tæt i film, når den er kold. Resten af suppen gemmes til at koge bønner i eller til rillettes.
  • TIP: Man skal være meget hygiejnisk, når man laver sylte. Det er nok det eneste sted jeg ville anbefale, at skure alt hvad man bruger med sæbe, skure skærebrætterne i salt, og dernæst kogende vand. Det er også klogt at bruge éngangshandsker når man piller kødet.
  • Sørg også for at det kogte kød og suppe ikke kommer i kontakt med de rå krydderier og grønsager. Hygiejnen forlænger holdbarheden.