Start dagen godt med din egen hjemmelavede yoghurt med sprød granola og syrlige kvæder. (©DR)

Hjemmelavet yoghurt med syltede kvæder og granola

Det er faktisk ikke så svært at lave sin egen yoghurt. Kok Adam Aamann viste i Madmagasinet, hvordan du laver din egen hjemmesyrnede yoghurt samt lækker topping af syltede kvæder og en sprød men enkel granola.

Start dagen før servereing, da yoghurten skal syrne i 11-12 timer

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Hjemmelavet yoghurt

  • 1 l økologisk sødmælk
  • 1 dl Økologisk sødmælksyoghurt, naturel

Syltede kvæder med honning

  • 500 g pærekvæder
    (uden kernehus og skræl)
  • 1½ dl honning
  • 1 økologisk citron

Enkel granola

  • 500 g grovvalsede havregryn
  • 50 g solsikkeolie
  • 50 g smør
  • 200 g honning

Fremgangsmåde

Hjemmelavet yoghurt

  1. Mælken opvarmes i en gryde til 85-90 grader.
  2. Tag derefter gryden af blusset og hæld mælken i en skål og lad den afkøle til mellem 42 og 45 grader. Brug et termometer.
  3. Rør yoghurten i mælken med et piskeris og hæld det i et par mindre skåle, sylteglas eller portionsglas. 
  4. Nu gælder det om at holde mælken på nogenlunde den samme temperatur ca. 35-40 grader i de næste 11-12 timer. Det kan man gøre ved f.eks. at stille glassene i ovnen ved laveste temperatur ca. 40-50 grader, og lade oven stå på klem. Eller man kan pakke gryden ind i et tæppe, og stille det nær radiatoren eller fyret.
  5. Efter 10-12 timer har mælkesyrebakterierne i yoghurten syrnet mælken, og den er blevet til yoghurt. Men lad den trække og sætte sig på køl i 3-4 timer inden den spises.

Syltede kvæder med honning

  1. Skræl kvæderne, skær dem i kvarter, skær kernehusene ud og skær dem til sidst i mindre tern på ca. 0,5 x 0,5 cm.
  2. Kom kvædeternene i en gryde sammen med honning sammen med skal og saft af citronen. Kog op og lad det koge i ca. 10 minutter, til kvæderne er møre.
  3. Hæld det på skoldede sylteglas og luk glassene til. Holder sig i 4 måneder på køl.

Enkel granola

  1. Smelt smør, honning og olie i en kasserolle og rør det godt sammen.
  2. Vend det med havregrynene i en skål og bland det godt sammen.
  3. Hæld det ud i et tyndt lag på en bageplade med bagepapir og bag det i ovnen ved 130 grader i ca. 45 min. Vend grundigt rundt i det 3-4 gange undervejs.
  4. Åben ovnen og lad granolaen tørre og køle helt af, inden den hældes på glas. Granolaen holder sig fint i en måneds tid, men den er helt sikkert spist inden.
  5. Spis yoghurten med granola, frisk frugt eller syltede kvæder.