Klassiske honningkager fra Christiansfeld i Sønderjylland. (©DR)

Honningkager fra Christiansfeld

Honningkager er en langstrakt affære. Brødrene Price lavede i et af deres programmer om egnsretter denne originale Christiansfeld-honningkage. Siden udsendelsen har der været en opskrift på denne side, der ikke stemte overens med opskriften i programmet. I den tidligere opskrift var et forkert forhold mellem krydderi og mængde af dej. Det beklager vi! Opskriften her på hjemmesiden er nu rettet. Det er en stor portion, så du kan med fordel halvere den. Hvis du har erfaringer med denne dej, så skriv gerne til spisemedprice@dr.dk.

Dejen skal optimalt trække i tre måneder.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 20 pers.

Ingredienser

Honning grunddej

  • 950 g hvedemel
  • 1000 g honning
  • 0,5 dl vand

Sirups grunddej

  • 750 g mørk sirup
  • 700 g hvedemel

Honningkage krydderiblanding

  • 40 g stødt kanel
  • 20 g stødt nellike
  • 5 g stødt muskat
  • 10 g kardemomme
  • 10 g allehånde

Honningkagedej

  • 2000 g honningdej
  • 1450 g sirupsdej
  • 55 g krydderiblanding
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • 2 stk. æggeblommer
  • 7 g potaske

Fremgangsmåde

  1. Honning grunddej:
    Honning varmes op til ca. 50 – 60 grader og hældes i røremaskinen, hvor mel og vand tilsættes, æltes godt igennem. Dejen skal derefter henstå i tre måneder ved ca. 15 grader.
  2. Sirupsgrunddej:
    Siruppen varmes op til 50-60 grader, blandes med melet og hviler i en måned.
  3. Honningkage krydderiblanding:
    Bland alle krydderierne sammen. Dette er for at få det helt rigtige forhold mellem krydderierne, som de er i den originale opskrift. Du skal kun bruge 55 gram af denne blanding. 
  4. Honningkagedej:
    Hjortetakssaltet røres op i æggeblommerne. Potasken røres op i vand. Alle ingredienser æltes sammen. Både honningdejen og sirupsdejen vil være ganske hårde at arbejde med i begyndelsen, men fat mod - det bliver nemmere efterhånden som dejen bearbejdes. Lad dejen hvile til næste dag - og så er det endelig tid til at bage dem.
  5. Dejen rulles ud i et lag på 4 mm. Udstikkes og bages ved 200 grader i ca. 5 minutter. 

  • TIP: Honningkager opbevares bedst køligt og let fugtigt f.eks i en plasticpose i køleskabet, og de skal tempereres, inden de spises. De kan overtrækkes med chokolade eller lægges sammen med abrikosmarmelade. De kan også nydes smurt med lidt smør.