Klassiske honningkager fra Christiansfeld i Sønderjylland. (©DR)

Honningkager fra Christiansfeld

Honningkager er en langstrakt affære. Brødrene Price lavede i et af deres programmer om egnsretter denne originale Christiansfeld-honningkage. Det er en stor portion, så du kan med fordel halvere den.

Honningdejen skal trække i ca. 3 måneder, så begynd i god tid.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 20 pers.

Ingredienser

Honning grunddej

  • 950 g hvedemel
  • 1000 g honning
  • ½ dl vand

Sirups grunddej

  • 750 g mørk sirup
  • 700 g hvedemel

Honningkage krydderiblanding

  • 40 g stødt kanel
  • 20 g stødt nellike
  • 5 g stødt muskat
  • 10 g kardemomme
  • 10 g allehånde

Honningkagedej

  • 2000 g honningdej
  • 1450 g sirupsdej
  • 55 g krydderiblanding
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • 2 stk. æggeblommer
  • 7 g potaske

Fremgangsmåde

Honning grunddej

Honning varmes op til ca. 50 – 60 grader og hældes i røremaskinen, hvor mel og vand tilsættes, æltes godt igennem. Dejen skal derefter henstå i tre måneder ved ca. 15 grader. 

Sirupsgrunddej

Siruppen varmes op til 50-60 grader, blandes med melet og hviler i en måned. 

Honningkage krydderiblanding

Bland alle krydderierne sammen. Dette er for at få det helt rigtige forhold mellem krydderierne, som de er i den originale opskrift. Du skal kun bruge 55 gram af denne blanding.  

Honningkagedej

Hjortetakssaltet røres op i æggeblommerne. Potasken røres op i vand. Alle ingredienser æltes sammen. Både honningdejen og sirupsdejen vil være ganske hårde at arbejde med i begyndelsen, men fat mod - det bliver nemmere efterhånden som dejen bearbejdes. Lad dejen hvile til næste dag - og så er det endelig tid til at bage dem. 

Dejen rulles ud i et lag på 4 mm. Udstikkes og bages ved 200 grader i ca. 5 minutter.  

TIP: Honningkager opbevares bedst køligt og let fugtigt f.eks i en plasticpose i køleskabet, og de skal tempereres, inden de spises. De kan overtrækkes med chokolade eller lægges sammen med abrikosmarmelade. De kan også nydes smurt med lidt smør.