Dit ostebord bliver fuldendt med disse honningmarinerede nødder med appelsin. (©DR)

Honningmarinerede nødder med appelsin

Dit ostebord bliver endnu mere interessant og lækkert med disse honningmarinerede nødder med appelsin. Kok Adam Aamann viser i DR-programmet 'Madmagasinet', hvordan man laver disse nødder marineret i honning. Nødderne er især gode som tilbehør til de mere tørre og kraftige oste. Udover en opskrift på honningmarinerede nødder får du her også Adam Aamanns tips til det lækre ostebord.

De honningmarinerede nødder med appelsin bør laves dagen før, de skal serveres.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 3 dl blandede nødder (f.eks. hasselnødder, valnødder og mandler)
  • 1,5 dl honning
  • 1 økologisk appelsin (saft og skal)

Fremgangsmåde

  1. Rist nødderne i ovnen i ca. 12 minutter ved 150 grader.
  2. Kom honningen i en gryde eller på pande.
  3. Riv skallen af appelsinen og bland skallen samt saften fra appelsinen sammen med honningen.
  4. Kog det op, men pas på, at det ikke brænder på.
  5. Kom de ristede nødder i honningen, og lad dem simre i to minutter.
  6. Hæld massen på skoldede glas og stil dem på køl natten over, inden de skal spises.


Tips fra Adam Aamann til anretning af ostebord:

Når du anretter et ostebord, skal du selvfølgelig sammensætte ostene efter din egen smag og præference. Men en god tommelfingerregel er, at du udvælger ostene, så du kommer godt omkring i både konsistens og styrke. Du kan komme langt med bare fire oste og evt. tilføje et par stykker, hvis du vil udvide paletten. Et udgangspunkt kunne være:

1. En let gedeost, cremet og moden brie eller en frisk ost.

2. En fast mild komælksost, f.eks. en comté, gryere, Vesterhavsost eller gouda.

3. En lagret ost, gerne med fåremælk, f.eks. en Manchego, pecorino eller Brebis.

4. En blåskimmelost, f.eks. Blå korn, danablu, rouchefort, gorgonzola eller fondambert.

Hvis man ikke er så vant til blåskimmeloste, kan det være en fordel at starte med en mild gorgonzola eller Blå Kornblomst, mens de mere hærdede kan prøve kræfter med den lidt skarpere Danablu eller Roquefort.

Du skal endelig ikke være bange for at komme omkring både fåre-, gede- og komælk. Hver type bidrager med forskellige smagsnuancer og konsistenser – og nej, du skal ikke være bange for ”uldsmag” og andre skrøner! 

Som tilbehør til ostene kan du også komme vidt omkring. Mange oste – især de tørre og faste typer – spiller godt sammen med noget naturlig sødme via f.eks. honning, tørrede frugter, friske modne pærer eller lignende. Til blåskimmelostene og de cremede brietyper er det lækkert med nogle let syrlige marmelader eller puréer – f.eks. med brombær, solbær eller hindbær.

Brødet spiller også en væsentlig rolle til ostebordet. Men inden du stormer ud og køber den klassiske pakke med ostekiks, så overvej hvilke typer oste, du regner med at servere. Mange ostekiks er nemlig ganske søde, og det kan nogle gange komme til at dominere over ostenes egne smagsnuancer. I stedet kan du overveje at servere noget godt knækbrød, et neutralt hvedebrød eller flute eller Adams egen favorit: ristet rugbrød. Ristet rugbrød giver både lidt knas, og den mørke smag spiller rigtig godt sammen med stort set alle typer ost.

Drikkevarer skal der selvfølgelig også være styr på. Mange vælger at servere rødvin sammen med ostebordet, men det er faktisk ikke nødvendigvis den bedste kombination. Den høje koncentration af garvesyre i rødvinen overtager nemlig hurtigt hele smagsoplevelsen, så ostene ikke rigtig kan smages.

Prøv i stedet en sødlig hvidvin som f.eks. de tyske Riesling, Spätlese, Auslese eller den ungarske Tokaji. Eller endnu bedre: øl. Øllet har en rigtig god friskhed, og især de mørkere brown ale-typer spiller rigtig godt sammen med ostenes fedme. 

Og et sidste tip: Husk altid at tage alle ostene ud i stuetemperatur cirka 1 time inden, de skal serveres. Du får væsentligt flere smagsnuancer frem, hvis ostene er blevet tempereret, inden de kommer på bordet.