Høstbrød med fletning - du bestemmer selv, hvordan dit brød skal se ud! (©DR)

Høstbrød

Prøv dette høstbrød lavet på ølandshvede. Følg opskriften, som Camilla Plum bruger, og vær sikker på, at det hele går som det skal. Vær opmærksom på at dejen skal hæve i sammenlagt omkring 10 timer.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

 • 1 kg ølandshvede
 • 10 g gær
 • 8 dl vand
 • 1 spsk. groft salt

Fremgangsmåde

 1. Rør hastigt sammen, ikke længere end til dejen er nogenlunde jævn (kan røres i røremaskine). Bliv ved til det bliver en samlet bold, ikke længere. Konsistensen skal være blød, men ikke flydende. 
 2. Kom dejen i en meget stor skål smurt med olivenolie. Lad den hæve i en time på køkkenbordet. Fold så alle fire hjørner på dejen ind over hinanden og lad dejen hæve en time til. 
 3. Fold så igen de fire hjørner ind over hinanden og gentag én gang mere, så dejen samlet hæver i tre timer. Hvis dejen er helt færdighævet nu, kan man forme til brød og efterhæve dem koldt. Ellers kan man hæve dem lunt et par timer. Hvis dejen ikke er færdighævet, lader man den stå koldt natten over. 
 4. Mel bordet godt ind og lad dejen forsigtigt falde ud på bordet. Den skal ikke tabe pusten, og den skal bestemt ikke æltes. Fold så forsigtigt siderne af dejen ind over hinanden, til den danner en stram aflang pakke. 
 5. Læg dejen med sømmen nedad på bagepapir og lad den hæve til dobbelt størrelse. 
 6. Varm ovnen op til 250 grader, evt. sammen med en bagesten hvis man har den, ellers med en bageplade og en bradepande i bunden af ovnen. 
 7. Overfør forsigtigt bagepapir og brød til den varme sten og sæt det i ovnen. Hæld 2 dl koldt vand i bradepanden og luk ovnen med det samme. 
 8. Bag brødet ved 250 grader i ca 10 minutter. Skru ned og bag færdig ved 200 grader til det er helt gennembagt og skønt brunt udenpå. 
 9. Brødet kan man forme og flette, som man lyster, men så skal man bruge en smule mere mel til formningen.