Mango, karamel, flødeskum og chili - disse lækre ingredienser udgør en fantastisk dessert. (©DR)

Hot mango med karamel og flødeskum

Kan man bruge chili i en dessert? Ja, selvfølgelig! Faktisk er det ofte rart at få lidt modspil til sødmen, som jo findes i de fleste desserter. Enten i form af syre eller bitterhed fra f.eks. citron eller lime, eller – som her – med chiliens varme styrke. Denne lækre dessert er med mango, karamel, fløde og chili, og så smager den himmelsk.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 2 stk. modne mangoer
  • 100 g sukker
  • 50 g smør
  • 1 stk. almindelig aflang rød chili inkl. kernerne
  • 1 stk. appelsin eller blodappelsin (saften fra denne)
  • 1 vaniljestang
  • 1/4 tsk. havsalt
  • 3 dl piskefløde
  • 50 g hasselnødder eller kokosflager/kokosmel

Fremgangsmåde

  1. Skræl mangoerne og skær dem hver i to dele ved at stille mangoen på ”højkant”, så du skærer rundt om den flade frugtsten. Del hver halvdel i 2, så du nu har 8 store mangofileter.
  2. Hæld sukkeret på en pande og varm op, så det karamelliserer. Sørg for at det ikke brænder på eller bliver sort. Når sukkeret er blevet til flydende karamel, tilsættes smørret.
  3. Rør det hurtigt ud, læg mangoerne i sukker/smør-blandingen. Sving dem godt rundt i karamellen.
  4. Tilsæt lidt havsalt.
  5. Varm det hele godt igennem til mangoerne falder en smule sammen, og karamellen ”bider” sig fast i mangoerne. Det tager ca. 10-12 min.utter.
  6. Hvis mangoerne er meget modne, skal de have nogle færre minutter.
  7. Skyl og hak chilien. Skrab ikke kernerne ud, men hak dem med, da hele chilistyrken skal med i den søde dessert. I de sidste minutter vendes chili og appelsinsaft ned til mangoerne og karamellen.
  8. Tag panden af varmen og lad mangoerne ”sætte sig” og køle lidt af i 5-10 min.
  9. Pisk fløden til en luftig flødeskum.
  10. Anret de lune mangofileter (2 pr. person) på en tallerken, og fordel karamellen over fileterne. 
  11. Kom flødeskum på toppen og drys med de ristede hasselnødder.
  12. Retten serveres og spises med det samme.