Hvis du allerede har fundet din udkårende, men vil gøre lidt ekstra ud af det, er denne ret perfekt til det formål. (©DR)

Hummer med hyben og blomkål

Hummer med hyben og blomkål er en rigtig scoremiddag, som er god, hvis du vil imponere nogen.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 2 pers.

Ingredienser

Hummersauce

  • 1 skal fra hummeren
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 1 tsk. timian
  • 2 tsk. mild paprika
  • 2 fed hvidløg
    (i tern)
  • 1 stk. løg
    (finthakket)
  • 0,5 stk. porre
    (fintsnittet)
  • 2 stængler blegselleri
    (fintsnittet)
  • 0,5 stk. fennikel
    (fintsnittet)
  • 4 dl tør hvidvin
    (ca. 1 glas)
  • 3 cl cognac
    (ca. 1 glas)
  • 0,5 l fiskefond
  • 2 dl piskefløde

Blomkålspuré

  • 0,5 stk. blomkålshoved
  • 0,5 dl fløde
  • 1 spsk. smør
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 knivspids vaniljekorn

Hybenkompot

  • 100 g friske hyben
  • 1 stk. skalotteløg
  • 1 smule smør
  • 1 smule sukker
  • 1 smule citronsaft
  • 1 stk. hummer
    (600 g)

Fremgangsmåde

  1. Kom den levende hummer i spilkogende vand, og lad den koge i fem minutter. Tag den op og kom den i isvand, så kogningen stopper.
  2. Befri hale og kløer for skaller og sæt dem til side. Flæk hovedet og skrab evt. koral ud og gem den. (Koral er en sortgrøn masse der sidder øverst i hovedet på hun-hummere.) 

Hummersauce

  1. Til saucen knuses hummerskallerne så grundigt som muligt og steges igennem i rygende varm olie i nogle minutter. Kom hvidløg, timian og paprika på og lad det stege lidt med. Kom resten af grøntsagerne ved og lad den stege med til de falder lidt sammen.
  2. Tilsæt tomatpure og steg også den med et øjeblik. Så kommes cognac på og der flamberes. Tilsæt hvidvin og fiskefond. Der skal være væske nok til at dække skallerne. Er der ikke det, så kom vand på for resten. Nu skal fonden koge i 20-25 minutter. Skum jævnligt.
  3. Efter 25 minutters kogning slukkes blusset. Suppen står i 10 minutter og trækker med skallerne i. Derpå sies fonden og indkoges yderligere til smagen er koncentreret og god. Tilsæt fløden og kog sovsen igennem. Hvis der var koral i hummeren piskes det ind i saucen mens den koger, hvorefter den smages til med salt og peber og sies. Der vil være for meget sauce til 2 personer, men resten kan fryses. 

Blomkålspuré

  1. Skær små fine buketter af blomkålen fra, og sæt dem til side. Der skal ca. være 3-4 spiseskefulde.
  2. Resten af blomkålen koges mør, afdryppes grundigt og pureres med lidt fløde og smør. Smages til med salt og peber og en knivspids vanillekorn. 

Hybenkompot

  1. De rensede hyben steges forsigtigt op i lidt smør med det finthakkede skalotteløg. Kom en anelse vand ved og kog til alt er mørt. Smag til med sukker og citronsaft.
  2. Flæk hummerhalen i to dele og rist dem sammen med kødet fra kløerne i lidt olie til de er akkurat møre. Rist de små blomkålsbuketter hårdt op på en pande i lidt klaret smør. Anret hummerstykkerne med blomkålspureen, lidt hybenkompot, de ristede buketter og saucen. Pynt eventuelt med lidt jernurt.

Opskriften findes i samlingen

Hovedretter til nytårsaften