Brødet skal have tid til at hæve, men ellers er det lynhurtigt at bage dette lækre hvedebrød efter Adam Aamanns opskrift. (©DR)

Hurtigt hvedebrød

Et friskbagt brød både dufter og smager himmelsk, og faktisk er det utrolig let at gå til, hvis du har lyst til at bage det selv. Dette 'hurtige' hvedebrød er helt simpelt og giver dig det lækreste saftige brød på kort tid. Go' fornøjelse.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 25 g gær (økologisk gær anbefales pga. bedre hæve-effekt)
  • 3,5 dl lunkent vand
  • 3 dl kærnemælk (kan også være yoghurt naturel, tykmælk el.lign. flydende surmælksprodukt)
  • 150 g fuldkornshvedemel (f.eks. Ølandshvede, spelt eller emmermel)
  • 750 g hvedemel
  • 20 g havsalt
  • 1 spsk. honning eller sukker
  • 3 spsk. olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Rør gæren ud i det lunkne vand i en skål – gerne skålen til en røremaskine.  
  2. Tilsæt resten af ingredienserne med undtagelse af salt. Ælt dejen godt igennem i hænderne eller på røremaskinen i ca. 4 minutter til den er ensartet. Tilsæt salt og ælt videre i ca. 6 minutter. Hvis du rører dejen i hånden, skal du røre en anelse længere tid. Dejen skal være så smidig, at den slipper skålen eller bordpladen.  
  3. Dæk med et vådt viskestykke eller lignende og lad dejen hæve i 30 minutter.
  4. Fold dejen til to ensartede aflange brød på et meldrysset bord. 
  5. Kom dem på et stykke bagepapir, der passer til bagepladen og snit et par kryds i brødenes overflade. 
  6. Lad brødene efterhæve i 1 til 1,5 time.
  7. Varm ovnen op på 250 grader varmluft med din tykkeste bageplade på den midterste hylde. 
  8. Tag bagepladen ud, når ovnen er varm, og træk bagepapiret, som brødene ligger på, over på den varme bageplade. 
  9. Sæt pladen tilbage midt i ovnen, sprøjt grundigt vand ind i ovnen med en forstøver, så der hurtigt opstår damp. Luk derefter lågen og bag brødene i 35-40 minutter. Vend bagepladen 1-2 gange undervejs for at sikre en ensartet afbagning. Skru evt. lidt ned for temperaturen de sidste 10 minutter, hvis brødene bliver for mørke. 
  10. Tag dem ud og lad dem afkøle på en rist i cirka en halv time, inden du skærer i dem.