Friskbagte hveder (©DR)

Hveder

Hveder er boller af hvedebrød, bagt anden gang, så de bliver sprøde. Hvornår spiser vi hveder? Hveder spises aftenen før st. Bededag, men sådan har det ikke altid været. Hveder hed oprindelig ikke hveder, men hvedetvebakker (tvebak = bagt to gange) eller blot tvebakker og har siden middelalderen eksisteret som en almindelig del af bagernes sortiment. Det var nemlig bagerne, der stod for fremstillingen af dem i tiden før jernkomfuret med dets ovn blev almindeligt i de private køkkener. Derfor optræder der ikke opskrifter på hveder, eller som de hedder tvebakker, før efter midten af 1800-årene, hvor jernkomfurets indførelse gjorde hvedebrødsbagning mere almindelig blandt byboererne. At københavnerne spiste hveder aftenen før st. Bededag, skyldes altså ikke, at bagersvendene havde fri den nat. Da hvedetvebakker kunne købes hver dag året rundt hos bageren.

Tilberedningstid: 45 min. Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

 • 500 g hvedemel
 • 20 g gær
 • 350 ml mælk
 • 2 spsk. puddersukker
 • 0,25 stk. citron, revet skal
 • 1 tsk. kardemomme
 • 2 tsk. salt
 • 100 g smør

Fremgangsmåde

 1. Gæren gnides ud i melet, som tilsættes den lunkne mælk. Sukker, citronskal, salt og kardemomme kommes i og det hele æltes godt (eller røres på røremaskine). Tag dejen ud på bordet og ælt smørret i. Hæves overdækket lunt i en time eller til den er vel hævet. Formes til pølse og skæres ud i 10 lige store stykker, som stilles tæt uden at røre hinanden på et stykke bagepapir. Stilles overdækket lunt til de er vel hævede, evt. i ovn med damp. 
 2. Bages 12-15 minutter ved 220 grader. Afkøles på bagerist. Kan opbevares i plast pose til de skal ristes og spises. 
 3. Når de skal serveres, flækkes de og ristes i ovn 6-8 minutter ved 200 grader.

Prøv her den originale opskrift på hveder:

 1. Til 1 Pund Meel tages 11/4 Pægl Melk, som varmes med 6 Lod (19 Q.) Smør, en stor Spiseskee Gjær eller 1½ Lod (4½Q.) tør opløst Gjær. Dette kommes i Melet tilligemed lidt Puddersukker, reven Citronskal og Kardemomme eller stødt Kaneel. Det æltes, indtil Dejen slipper Krukken og Hænderne og øiner sig indvendig, da hensættes den for at hæves. Bedst ved at sættes i koldt Vand om Aftenen. 
 2. Derpaa æltes Dejen lidt, dog uden mere Meel, og skæres i smaa Stykker, hvilke trilles i runde Boller, som lægges på Pladen, tildækkes med et tyndt Klæde og hensættes ved Varmen for at hæves. 
 3. Naar Deigen er hævet i Vand, behøver den ei at hæves anden Gang, Den sættes lige i Ovnen og bages hurtigt, sædvanligvis 10 Minutter, da udtages Pladen, og naar Bollerne er kolde, overskæres de med en skarp Kniv, lægges med den flækkede Side opad og indsættes i en varm Ovn, indtil den overskårne Side er lysebrun. 

Ordforklaring:

Pund: 500 g

Pægl: ¼ l

Lod: 15.6 g

Q. (Quintin eller Quint): 5 g

Øiner: danner øjne eller luftbobler

Den her citerede udgave er fra Madam Mangors Fortsættelse af Kogebog for smaa Huusholdninger i 1852-udgaven, hvor Mangor for første gang tog hvedebrødet op.