Emils mesterværk med en hypnotiserende spiral på toppen. (©DR)

Imaginarium kage

Denne kage bagte Emil som sit første mesterværk i Den store bagedyst 2018. Kagen er inspireret af store hans interesse for teater, film, kostumer og scenografi. Kagen er en abstrakt fortolkning af et teater med en hypnotiserende spiral, røde velourtæpper, guldbånd og ornamentik. Kagen er samtidig inspireret af film som ”The Imaginarium of Doctor Parnassus”, ”Moulin Rouge” og ”Alice in Wonderland” og indeholder Emils yndlingssmage: mørk chokolade og brombær.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Chokoladekage

  • 2 dl brun farin
  • 2 dl sukker
  • 4 æg
  • 190 g smør
  • 75 g mørk chokolade
  • 1 dl kakao
  • 4 dl hvedemel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 2 dl mælk
  • 100 g mørk chokolade

Chokoladeganache

  • 400 g mørk chokolade
  • 100 g lys chokolade
  • 5 dl piskefløde

Brombærkompot

  • 300 g frosne brombær
  • 1 økologisk citron, saft og skal
  • 120 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1-2 spsk. maizena

Fondant

  • 300 g skumfiduser
  • 3 spsk. smagsneutral olie
  • 6 spsk. citronsaft
  • 700-800 g flormelis
  • ½ bøtte rød pastafarve
  • 1 bøtte sort pastafarve
  • 1 tsk. guldstøv
  • en smule klar alkohol
  • maizena til udrulning

Fremgangsmåde

Chokoladekage

  1. Smelt smør og chokolade (75 g) og lad det køle lidt.
  2. Pisk æg, sukker og brun farin luftigt længe.
  3. Bland de tørre ingredienser og sigt halvdelen i æggemassen sammen med halvdelen af smør-chokoladen og mælken. Vend forsigtigt sammen.
  4. Sigt de resterende tørre ingredienser i massen, med smør-chokoladen og mælk. Vend forsigtigt sammen.
  5. Hak de 100 g chokolade og tilføj dem.
  6. Fordel i 2 smurte og forede springforme på 22 cm i diameter og bag i 25 min. ved 190° varmluft. Tjek om de er gennembagte med en tandstik eller lign.

Chokoladeganache

  1. Hak chokoladen fint.
  2. Varm fløden op til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen. Rør forsigtigt i massen til den samler sig flot og blankt.
  3. Læg film helt ned på overfladen af ganachen og stil på køl.

Brombærkompot

  1. Skrab kornene af vaniljestangen ud og mas dem med sukker.
  2. Bring brombær, sukker, vaniljesukker, citronsaft og citronskal i kog.
  3. Kog til brombærrene er møre og tilføj maizena.Rør grundigt så maizenaen ikke klumper og den ikke smager melet.
  4. Hæld kompotten i en skål og stil koldt.

Fondant

  1. Smelt skumfiduser, olie og citronsaft over vandbad til det er flydende og uden klumper.
  2. Tag skålen af vandbadet og tilføj flormelis. Rør/pisk til mest muligt flormelis er inkorporeret, og ælt resten ind i massen med hænderne.
  3. Sæt fondanten på køl i 15-30 min. 
  4. Farv halvdelen af massen rød. Farv 2/6 sort og 1/6 hvid.

Samling

  1. Når bundende er afkølede, skæres de til, så de er lige. En bund ligges på et roterende fad.
  2. Den kolde chokoladeganache puttes i en sprøjtepose, og en ring sprøjtes langs bundens kant.
  3. Bunden fyldes med brombærkompot.
  4.  Der sprøjtes mere chokoladeganache oven på kompotten, og det jævnes med en paletkniv.
  5. Den næste bund ligges på, med den flade side øverst, så kagen har en flad top.
  6. Kagen smøres forsigtigt op med chokoladeganche. Stil kagen på køl, indtil ganachen har sat sig.
  7. Den hvide, og lidt af den sorte, fondant rulles tyndt, limes oven på hinanden med lidt vand og placeres på toppen af kagen. Derefter skæres spiralen forsigtigt ud af den hvide fondant og løftes af – så man kan se den sorte fondant mellem den hvide.
  8. Den røde fondant rulles ud i et langt bånd, hvor top og bund skæres til lige. Denne rulles/draperes omkring kagen. Brug evt. lidt vand til at lime fondanet til hinanden.
  9. Det resterende sorte fondant rulles ud i 2 lange pølser som snos og ligges på kagen - der hvor den røde og hvide fondant mødes.
  10. Lav 2 små kvaster af sort fondant ved hjælp af en hvidløgspresser. De placeres på enderne af det snoede bånd.
  11. Den sorte snor males guld ved hjælp af guldstøv og en smule alkohol.
  12. Spiralen males med lidt alkohol for at gøre den skinnende og blank.
  13. Det røde fondant males med lidt rød pastafarve blandet med lidt alkohol.