Risret og hvid fisk bagt sammen med dild, koriander og safran. (©DR)

Iransk nytårs risret med grøntsager og hvid fisk

Lækker ret med ris og fisk samt en masse lækre krydderurter. I Iran spises denne ret ofte nytårsaften.

Tilberedningstid: 1 time, 15 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Hvid fisk med tilbehør

  • 1 kop hakket persille
  • 1 kop hakket dild
  • 1 kop forårsløg
  • 0,5 kop hakket koriander
  • 3-4 fed hvidløg
  • 2,5 kop ris
  • 0,5 tsk. safran

Fremgangsmåde

  1. Rens og hak grønsagerne (persille, dild, forårsløg og koriander) og kom dem i en skål, og stil dem til side.  
  2. Rens risen og tilsæt 4 kopper saltet vand og lad det stå i to timer. 
  3. Kom 6 kopper vand i en teflon-gryde og lad vandet koge i cirka 15 minutter.  
  4. Dræn riset og kom det ned i den kogende teflon-gryde. Lad det stå i cirka 15 minutter, indtil risen er hård i midten, men blød i enderne.  
  5. Brud en si til at rense riset med koldt vand. 
  6. Vask og tør teflon-gryden, så den kan komme tilbage på blusset.  
  7. Tilsæt 2-3 spiseskeer olie, 2-3 spiseskeer vand på bunden af den nyvaskede teflon-gryde.  
  8. Drys den flydende safran over riset. Safran giver nemlig retten en mere gylden og aromatisk smag og farve.  
  9. Skrald herefter et par store kartofler og skær dem i mellemtynde skiver og kom dem i bunden ovenpå olie-vand-blandingen.  
  10. Når riset begynder at dampe, tilsæt da ½ kop vand.  
  11. Skru temperaturen ned til under halvt blus, dæk riset til med låg og lad det simre i ca. 45 minutter.  
  12. For en sprød og knasende bund, lad da risen stå i yderligere 10 minutter. 
  13. Retten serveres med paneret hvid fisk, ofte torsk, men også laks.