Kål, kød, kartofler og persillesovs lyder meget dansk, men denne irske ret er helt sin egen. (©DR)

Irish bacon and cabbage

Denne ret kan kun laves med “back bacon” - altså den type bacon, der indeholder et stort reelt stykke kød. Med sit tilbehør af kogte kartofler og persillesauce nærmer vi os noget ret skandinavisk i smagsindtrykket. Irerne spiser især denne ret på Skt Patricks day - den Irske nationaldag.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 1 kg back bacon i et helt stykke
  • 10 g muscovado sukker
  • 1 spsk. honning
  • 10-12 nelliker
  • 1 stort spidskål
  • 25 g smør
  • Salt og peber
  • 1 kg faste kartofler

Til persillesauce

  • 1 stor spsk. mel
  • 1 stor spsk. smør
  • 6 dl sødmælk
  • Revet muskat
  • Salt og peber
  • Et bundt persille

Fremgangsmåde

Det hele stykke bacon kommes i en gryde med vand på så det dækker. Koges roligt i ca. 45 minutter.

Imens klargøres kålen. Tag de yderste blade fra, skær kålen i kvarte og fjern det nederste af stilken. Kålen strimles relativt tyndt, skylles og sættes til side.

Når baconen er kogt tages den op og drypper af. (Gem kogevandet) Man ridser den i tern på fedtsiden, pensler den med honning, drysser med sukker og stikker nelliker i den. Derpå sættes den i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter til overfladen er gylden og karameliseret.

I en gryde kommes ca. 4 dl af kogevandet fra baconen samt 25 g smør. Når det kommer i kog, tilsættes den strimlede kål. Kog kålen til den er mør men ikke udkogt. Rør jævnligt i den. Smag til med peber og evt. lidt salt.

Til persillesaucen smeltes smørret i en gryde. Melet tilsættes og bages af under omrøring. Så kommes mælken på mens der piskes grundigt. Lad saucen koge roligt igennem i 5 minutter. Smag til med salt, peber og revet muskat. Tilsæt rigeligt finthakket persille. Hvis saucen virker for tyk tilsættes lidt ekstra mælk.

Skær baconen i ca. 1 cm tykke skiver. Server med kålen, persillesaucen og kogte kartofler. Hvis du ikke kan skaffe back bacon, vil denne ret godt kunne laves med et stykke god røget skinke i stedet.