Der er masser af saft og kraft i denne vinterret. (©DR)

Irish stew

Irish stew er en rigtig vinterret. Den er enkel at lave og det meste af tiden passer den sig selv. Retten skal være ret våd, næsten som en meget fyldig suppe, så check væskestanden i gryden et par gange undervejs.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 5 pers.

Ingredienser

  • 1 kg fåre- eller lammekød
    (f.eks. bov)
  • 2-3 spsk. neutral olie
  • 2 spsk. mel
  • 1 kg kartofler
  • 2 løg
  • 2-3 porrer
  • 2 store gulerødder
  • 2 laurbærblade
  • 3-4 kviste timian
  • 1,5 l oksefond
  • 1/4 hvidkålshoved
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Skræl kartoflerne og skær dem i tykke skiver. Rens porrer og gulerødder og skær dem i skiver.

Skær lammekødet op i relativt store stykker. Kom olie på en pande og brun kødet af ad et par omgange. Læg et lag lammekød i en passende støbejernsgryde med låg. Læg derpå et lag af grøntsagerne. Så endnu et lag kød og endelig resten af grøntsagerne. Drys melet på panden som er brugt til at brune kødet af og lad det bage af i nogle minutter. Tilsæt oksefond og lad det koge op mens der piskes til man har en klumpfri sauce. Hæld saucen i gryden og top op med resten af fonden. Kom laurbærblade og timian i gryden. Smag til med salt og peber og læg et tætsluttende låg på gryden. Sæt den derpå i ovnen ved 180 grader i 1 time. Skær kålen i tynde strimler og læg den øverst i gryden. Læg atter låg på og giv retten yderligere 1 time. Check et par gange undervejs at der stadig er rigeligt væske i gryden. Kød og grøntsager skal hele tiden være dækkede. Tilsæt evt. lidt mere fond. Server retten rygende varm, - evt. med lidt godt brød.