(©DR)

Iskold jordbærsuppe med mynteparfait

Jordbærsuppe med en cremet is med mynte er en perfekt dessert på en varm sommerdag. Mette Blomsterberg lavede opskriften på jordbærsuppe i programmet 'Det søde liv'.

Jordbærsuppen skal køles ned i køleskab natten over, og isen skal fryses natten over.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Jordbærsuppe

  • 500 g jordbær
  • 175 g sukker
  • 1 stk. citron
  • 1/2 stk. polynesisk vaniljestang
  • 2 dl vand
  • 0,5 tsk. maizena
    (udrørt i vand)

Myntesirup

  • 3 stk. store myntekviste
  • 0,5 dl vand
  • 50 g sukker

Mynteparfait

  • 3 stk. store myntekviste
  • 0,75 dl pasteuriserede æggeblommer
  • 2,5 dl piskefløde

Bagte gitre

  • 1 stk. æg
  • 70 g sukker
    (afhængig af æggets vægt)
  • 70 g hvedemel
  • 1 tsk. rapsolie
    (eller anden neutral olie)
  • 1 spsk. finthakkede pistaciekerner

Fremgangsmåde

  1. Begynd med at lave jordbærsuppen:
    Skyl, nip og halver jordbærrene. Vaniljestangen flækkes på den lange led, og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases på bordet med en anelse af sukkeret med en palet, så kornene skilles ad. Vaniljesukker, de tomme vaniljestænger, sukker, jordbær, citron saft og vand koges til jordbærene er møre - ca. 15 minutter.

  2. Jævn jordbærsuppen en anelse med den udrørte maizena - pas på, brug kun lidt!! Skum af og tag gryden af varmen. Fisk de tomme vaniljestænger op. Blend hele herligheden og afkøl i køleskab til næste dag.

  3. Kog myntesirup:
    Bladene tages af myntekvistene, finthakkes og gemmes til senere. De ribbede stilke, sukker og vand koges i 5-6 minutter til sirup. Tage den af varmen og afkøl den let.

  4. Lav mynteparfait klar:
    De pasteuriserede æggeblommer piskes luftige med en håndmikser. Fisk myntestilkene op af myntesiruppen og kassér dem. Tilføj de piskede blommer i siruppen lidt ad gangen, mens der stadig piskes. Tilføj hakket mynte.

  5. Piskefløden piskes til let skum og vendes i mynteblandingen. Iscremen fyldes i 8 forme (ca. 100 ml) og nedfryses straks til næste dag.

  6. Lav de bagte gitre:
    Vej ægget med skal, hvis det vejer f.eks. 75 gram, skal du bruge 75 gram sukker. Sukker og hvedemel blandes. Ægget piskes i, til dejen er uden klumper - det kan virke lidt umuligt, men ér det ikke.

  7. Smør en bageplade let, men jævnt, og kom dejen i en plastik engangssprøjtepose (alternativt et "cornet" - et kræmmerhus foldet af bagepapir). Klip spidsen af og sprøjt dejen tyndt ud i gitre, ca. 8 cm i diameter. Drys med lidt finthakkede pistacie. Bages kun nogle få minutter ved 160 grader, til de er let gyldne.

  8. Gitrene løsnes med en palet lige så snart, de kommer ud af ovnen. De er lidt skrøbelige, så det er en god idé at lave nogle ekstra. De bagte gitre kan opbevares forsigtigt i en kagedåse et par dage, med bagepapir lagt imellem.

  9. Nu skal desserten anrettes:
    Den iskolde suppe øses op i otte dybe tallerkner. Mynte parfaiterne befries fra formene og placeres midt i suppen. Tryk dem let ned, så de fæstner i bunden. Placér de afkølede bagte gitre ovenpå parfaiterne og drys slutteligt med finthakkede pistacie.