En sprød og hjemmelavet vaffel med sød vaniljeis er den perfekte dessert til store og små. (©DR)

Isvafler med vaniljeis

Isvafler med vaniljeis er bare noget af det bedste! Især når det er hjemmelavet. Her får du opskriften på hjemmelavet vaniljeis og kræmmerhuse, som du kan nyde med familie og venner. Opskriften var den hemmelige udfordring i femte program af Den store Bagedyst 2017.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

isvafler (tuiles dej)

  • 100 g usaltet smør
  • 1 dl æggehvide
  • 100 g flormelis
  • 100 g mel

Vaniljeis

  • 2 1/2 dl piskefløde
  • 2 1/2 dl sødmælk
  • 90 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 120 g past. æggeblomme

Fremgangsmåde

Isvafler

  1. Smelt smørret i en gryde.  
  2. Kom de øvrige ingredienser i en skål og pisk det til en glat masse. 
  3. Tilsæt det varme smør under piskning. Pisk ikke for meget i dejen. (Så vil den trække sig sammen under bagning). 
  4. Stil dejen på køl og lad den hvile ca. 20 min. i køleskabet. 
  5. Tænd din ovn på 170 C varmluft. 
  6. Placér en tallerken med en diameter på 15-16 cm ovenpå et stykke pap. Skær cirklen ud, så du har en skabelon med hul i. 
  7. Læg skabelonen på en silikonemåtte og smør dejen tyndt og ensartet ud i skabelonen. Lav 2-3 runde cirkler pr. bageplade.  
  8. Bag dem i ovnen til de er let gyldne. 
  9. Fold dem straks til kræmmerhuse. Sørg for at de bliver spidse i bunden, så isen ikke glider ud.  
  10. Gentag med resten af din tuiles-dej. Du skal bruge 5 stk., men må bage så mange kræmmerhuse du kan få ud af din dej. 

Vaniljeis 

  1. Hæld æggeblommerne i en skål. 
  2. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud og skil dem ad med en kniv i lidt sukker.  
  3. Kom fløde, mælk, sukker, vaniljestangen samt vaniljesukkeret i en gryde.  
  4. Varm massen op lige til den koger – uden at piske! (Sukkeret i bunden gør, at det ikke brænder på). Så snart det koger piskes det grundigt igennem. 
  5. Hæld omgående den kogende flødemasse over æggeblommerne, ikke omvendt! Pisk grundigt imens. Det burde være varmt nok til at legere massen. (Kom det evt. tilbage i gryden og giv det lidt mere varme.) Husk at røre hele tiden.  
  6. Afkøl herefter din flødecreme i køleskabet.
  7. Når din flødecreme er kold, sigtes den.
  8. Frys nu flødecremen med flydende kvælstof, der vendes i massen til isen har den rette konsistens.
    OBS: flydende kvælstof er meget koldt og kan give forfrysninger. Beskyt dig med handsker og briller.  
  9. Stil din is på køl til du skal bruge den. 

Anretning

  1. Skrab nogle flotte, lange chokoladespåner med en kokkekniv.  
  2. Anret en stor kugle vaniljeis i hvert kræmmerhus og pynt af med chokoladespåner. Sæt dine fire isvafler i metalholderen, og sæt dem på frys.  


Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 5)