Italiensk brød- og kålsuppe
Denne opskirft på suppe med brød og kål - vintergrøntsagernes konge - bygges op som en lasagne og bliver rigtig lækker og fyldig. Prøv Jamie Olivers lækre opskrift her.
Tilberedningstid:
1 time, 30 min.
Antal portioner:
4 pers.
Kok og program
Ingredienser
- 3 l hønse - eller grøntsagsbouillon
- 1 stk. savoykål, renset og groft hakket
- 2 håndfulde palmekål og/eller grønkål, renset og groft hakket
- 16 skiver daggammelt surdejsbrød
- 1 fed hvidløg
- 12-14 skiver pancetta eller bacon
- 1 dåse ansjosfileter i olie
- 3 kviste frisk rosmarin
- 200 g friskrevet fontina, cheddar eller gruyère
- 150 g friskrevet parmesan
- 1 smule salt
- 1 smule sort peber
- 1-2 spsk. smør
- 1 bundt frisk salvie
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180 grader. Kog kålene i bouillon et par minutter, til de er blevet bløde. Tag dem op med hulske og læg dem i en stor skål. Gem kålvandet.
- Tag fem skiver brød fra. Rist de resterende skiver og gnid dem med et overskåret hvidløgsfed. Opvarm en 10 cm dyb ovnfast, oval gryde på komfuret, hæld lidt olivenolie i og tilsæt bacon og ansjosfileter. Når baconen er blevet gylden, vendes rosmarin og den kogte kål i. Læg det hele tilbage i skålen sammen med kålvandet.
- Læg fire skiver ristet brød i et lag i bunden af gryden. Læg et lag kål ovenpå og herefter et lag ost og lidt olivenolie. Fortsæt på samme måde med at bygge op i lag og slut af med uristede brødskiver. Hæld kålvandet ned i gryden og pres det hele ned med fingrene.
- Slut af med ost, friskkværnet peber og god olivenolie. Bag retten i ovnen i cirka en halv time, indtil den er blevet sprød og gylden ovenpå.
- Når suppen er færdig, smeltes smørret i en pande. Lynsteg salviebladene heri, indtil de er blevet sprøde og smørret let brunet. Anret suppen i skåle med salviesmør og lidt revet parmesan ovenpå.