Italienske grovboller
Lækre grovboller med et italiensk islæt af krydderier og trøffelolie.
Fordejen laves 2-3 dage i forvejen
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
8 pers.
Kok og program
Ingredienser
Fordej
- 125 g mel
- 125 g rugmel
-
2 dl
kernemælk
(Kan erstattes med anden mælk)
- 5 g gær
- 1,5 tsk. honning
Dej
- 600-700 g økologisk hvedemel
- 300 g økologisk fuldkornsmel
-
4 dl
vand
(alternativ øl)
- 2 dl yoghurt naturel
- 35 g gær
- 1 smule frisk timian
- 100 g valnødder
- 25 g havsalt
- 2 spsk. trøffelolie
Pynt
- 1 håndfuld tørret oregano
- 1 smule paprika
- 1 pakke parmesanost
Fremgangsmåde
OBS: Fordejen laves 2-3 dage i forvejen
Lav selve dejen:
- Rist valnødder af og hak dem.
- Bland fordejen med vand, yoghurt, gær, fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet.
- Ælt det sammen og tilsæt derefter salt, valnødder og timian samt hvedemel, indtil konsistensen er rigtig (husk at fuldkornsmel suger under hævning, så dejen må godt være klistret).
- Ælt i 10 minutter eller 2 x 5 minutter, og sæt dejen til hævning i en time (eller en ½, hvis tiden er knap).
- Del dejen op i 16 lige store stykker (brug vægt), og rul dem til lige store boller.
- Dyp hver bolle i oregano, friskrevet parmesan og paprika, så de får det italienske flag på toppen.
- Efterhæv bollerne i 30 minutter, skær to snit, et imellem hver ”krydderi-bane”, og bag dem i ovnen ved 230 grader på en bagesten.
- Hav gerne en lille krukke stående derinde, som du kan hælde vand i, når du sætter bollerne ind. Det giver en dampeffekt, som giver en god skorpe.