Italienske grovboller med masser af smag fra parmesan, paprika og oregano (©DR)

Italienske grovboller

Lækre grovboller med et italiensk islæt af krydderier og trøffelolie.

Fordejen laves 2-3 dage i forvejen

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Fordej

  • 125 g mel
  • 125 g rugmel
  • 2 dl kernemælk
    (Kan erstattes med anden mælk)
  • 5 g gær
  • 1,5 tsk. honning

Dej

  • 600-700 g økologisk hvedemel
  • 300 g økologisk fuldkornsmel
  • 4 dl vand
    (alternativ øl)
  • 2 dl yoghurt naturel
  • 35 g gær
  • 1 smule frisk timian
  • 100 g valnødder
  • 25 g havsalt
  • 2 spsk. trøffelolie

Pynt

  • 1 håndfuld tørret oregano
  • 1 smule paprika
  • 1 pakke parmesanost

Fremgangsmåde

OBS: Fordejen laves 2-3 dage i forvejen

Lav selve dejen:

  1. Rist valnødder af og hak dem.
  2. Bland fordejen med vand, yoghurt, gær, fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet.
  3. Ælt det sammen og tilsæt derefter salt, valnødder og timian samt hvedemel, indtil konsistensen er rigtig (husk at fuldkornsmel suger under hævning, så dejen må godt være klistret).
  4. Ælt i 10 minutter eller 2 x 5 minutter, og sæt dejen til hævning i en time (eller en ½, hvis tiden er knap).
  5. Del dejen op i 16 lige store stykker (brug vægt), og rul dem til lige store boller.
  6. Dyp hver bolle i oregano, friskrevet parmesan og paprika, så de får det italienske flag på toppen.
  7. Efterhæv bollerne i 30 minutter, skær to snit, et imellem hver ”krydderi-bane”, og bag dem i ovnen ved 230 grader på en bagesten. 
  8. Hav gerne en lille krukke stående derinde, som du kan hælde vand i, når du sætter bollerne ind. Det giver en dampeffekt, som giver en god skorpe.