Denne ret er et sikkert hit ved både store, såvel som små (©DR)

Jomfruhummerbisque

Lav den lækreste jomfruhummerbisque. Suppen er kogt op med grøntsager, vin og fiskefond.

Tilberedningstid: 1 time, 20 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 3-4 stk. pæne jomfruhummer pr person
    (Er de meget små, bruges der flere)
  • 2-3 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 2 tsk. timian
  • 2-3 tsk. paprika
  • 2 fed hvidløg
    (I tern)
  • 1 stk. løg
    (I tern)
  • 0,5 stk. porre
    (I tern/mindre stykker)
  • 0,5 stk. persillerod
    (I tern)
  • 0,5 stk. fennikel
    (I tern)
  • 37,5 cl hvidvin
    (ca. ½ flaske)
  • 20 ml Pernod eller lign.
    (ca. 1 lille glas)
  • 0,25 l piskefløde
  • 0,5 l fiskefond/bouillon
    (Eller vand - og en bouillon-terning)

Fremgangsmåde

  1. Tag jomfruhummerne ud af skallerne. Fjern den sorte tarmstreng på halen.
  2. Alle skallerne samles i en skål. Halerne kommer i en anden skål, dækkes med film og stilles væk.
  3. En stor gryde kommer på blusset – god, kraftig varme. Olien må gerne ryge. Skallerne kommes ved og steges godt igennem. Knus dem med grydeskeen.
  4. Kom hvidløg, timian og paprika på og lad det stege lidt med. Tilsæt tomatpure og brænd den lidt af i gryden. Nu kommes så pastis’en på og der flamberes. Så kommes grøntsagerne på. Rør godt rundt i gryden og kom så vin og fiskefond på. Der skal være væske til at det dækker skallerne. Er der ikke det, så kom vand på for resten. Nu skal suppen koge i 20-25 minutter. Der danner sig en del skum i begyndelsen – det skummer man af med en hulske.
  5. Efter 25 minutters kogning slukkes blusset. Suppen står i 10 minutter og trækker med skallerne i. Derpå sies suppen. Sørg for at få det hele med! Man bør nu have en god liter rød-brun suppe, der smager himmelsk. Hvis den er et stykke fra himlen, skal den bare koges mere ind.
  6. Kom fløden ved og smag til med salt og peber – men pas på med saltet indtil at suppen smager koncentreret nok. Kog den roligt ind til den har en godt, afrundet smag og en cremet konsistens. Hertil kan man servere et godt brød og jomfruhummerhalerne, man tog fra i begyndelsen. Disse kan man eventuelt stege for høj varme i 1 minut på panden i olie, – salt og peber og lidt persille, purløg eller måske kørvel på toppen. 

Rejebisque

  1. Laves som jomfruhummerbisque men skallerne erstattes af 4-500 g. hele nodsørejer, som ikke pilles. Erstat evt. Pernod’en med cognac og hav lidt ekstra pillede rejer parat til at garnere med.