En skøn sommerdessert med friske jordbær. (©DR)

Jordbær med karamelliseret brioche og hyldeblomst-sabayonne

Denne jordbærdessert smager af sommer – sød, cremet og knasende på én gang. Smørholdigt briochebrød karamelliseres , toppes med friske jordbær og en sød og aromatisk hyldeblomst-creme. Opskriften lavede kok Adam Aamann i programmet Madmagasinet.

Tilberedningstid: 40 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Brioche

  • 2 skiver briochebrød eller hvidt franskbrød
  • 6 spsk. sukker
  • 50 g smør

Jordbær med puré

  • 600 g friske jordbær
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. citronsaft
  • evt. 5-6 blade frisk mynte

Sabayonne

  • 2 æggeblommer
  • 1 dl konc. hyldeblomstsaft
  • 2 spsk. pærebrændevin
    (kan erstattes med rom eller anden frugtbrændevin)
  • 1-2 spsk. citronsaft

Fremgangsmåde

Brioche

  1. Riv briochen i små stykker. 
  2. Karamelliser sukkeret på en tykbundet pande ved moderat varme. Når sukkeret er smeltet tilsæt smør og rør rundt til det er smeltet. Tilsæt brødet og skru lidt ned for varmen.
  3. Vend rundt til briochen er gennemristet og har absorberet karamellen. 
  4. Vend det ud på bagepapir og lad det køle af ved stuetemperatur. Hvis den karamelliserede brioche er blevet for stor og grov, kan den knuses eller hakkes lidt mindre med en kniv.

Jordbær med puré

  1. Vask jordbærrene og pluk stilken af.
  2. Tag ca. 1/6 del af jordbærrene og blend dem til puré med sukker, citronsaft og evt. mynte. Brug en stavblender. 
  3. Halvér resten af jordbærrene og vend dem med puréen.

Sabayonne

  1. Hæld 6-7 cm vand i en gryde og lad det simre lige under kogepunktet. (Vandbadet må max være 70 grader).
  2. Bland æggeblommer, citronsaft og hyldeblomstkoncentrat i en stor skål. Skålen sættes over gryden uden at røre vandet. Pisk nu grundigt mens massen varmes op af dampen - indtil sabayonnen er legeret, luftig og fyldig – OGSÅ i bunden af skålen. 
  3. Smag til med brændevin. Sluk for blusset og lad den færdig-legerede sabayonne stå og hvile i skålen i 5 minutter.

Anretning

  1. Fordel jordbærrene med puré i 4 skåle eller dybe tallerkener. Drys med den sprøde, karamelliserede brioche og kom den fyldige sabayonne over. 
  2. Servér straks.


Opskriften findes i samlingen

Opskrifter med jordbær