Prøv jordbærtærte med syrlig citronfromage i stedet for klassisk creme (©DR)

Jordbærtærte med citronfromage

I programmet Kongerigets Kager lavede konditor Mette Blomsterberg denne anderledes opskrift på jordbærtærte, hvor cremen i tærten er erstattet af syrlig og lækker citronfromage. Denne opskrift på jordbærtærte tager nogen tid at lave, men er relativt nem, og den vidunderlige smag er hele indsatsen værd.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 200 g hvedemel
  • 100 g blødt smør
  • 75 g flormelis
  • 20 g æggeblomme
  • 0,5 stk. polynesisk vaniljestang

Citronfromage

  • 3 blade husblas
  • 1 stk. citron
    (saft og skal heraf)
  • 0,5 stk. polynesisk vaniljestang
  • 60 g past. æggeblommer
  • 60 g sukker
  • 75 g past. æggehvider
  • 2 dl piskefløde

Abrikosgele

  • 1,5 blade husblas
  • 4 stk. tørrede abrikoser
  • 50 g sukker
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde

  1. Mørdej:
    Vaniljestangen flækkes på den lange led, og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret, så kornene skilles ad. Ælt alle ingredienserne sammen med hænderne til en ensartet dej. Stil den koldt i ½ time inden udrulning.

  2. Rul dejen relativt tynd ud i en anelse mel. Læg forsigtigt den udrullede dej ned i tærteformen (formen skal ikke smøres). Tryk dejen forsigtigt fast til kant og bund. I bunden lægges et stykke bagepapir, hvori der fyldes op med de tørrede kikærter.

  3. Bag bunden i ovnen ved 170 grader i ca. 15 -18 minutter, til den er let gylden. Afkøl den bagte bund i køleskabet - lad den blive i formen. Når den er kold, tages kikærterne forsigtigt ud - lad kagden blive i formen imens. 

  4. Citronfromage:
    Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand i 1/2 time. Piskefløden piskes til en let skum.

  5. Vaniljestangen flækkes på den lange led, og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret, så kornene skilles ad. Æggeblommer, sukker og vaniljesukker piskes med en håndmikser til en luftig æggesnaps.

  6. Pisk i en anden skål og med rene piskeris æggehviderne til en luftig og sej masse. Citronsaft og skal kommes op i en gryde, gives et kort opkog og tages af varmen. Vrid nu husblassen for vand og kom den udblødte husblas direkte op i den varme citronsaft. Rør til husblassen er helt smeltet.

  7. Den lune citronblanding vendes hurtigt i æggesnapsen. Den letpiskede fløde vendes derefter forsigtigt i, efterfulgt af æggehviderne. Stop så snart massen er ensartet. Citronfromagen fyldes i den bagte, afkølede mørdejsbund. Stil kagen i køleskabet i et par timer, så fromagen sætter sig. 

  8. Abrikosgele:
    Husblassen lægges i blød i koldt vand i en halv time. Hak abrikoserne og kog dem med, sukker og vand op ved svag varme i en gryde med låg i 10-15 minutter. Tag gryden af varmen og lad den stå 5 minutter. Vrid husblassen fri for vand og kom den op i den stadig varme abrikosblanding. Sigt hele herligheden. Anvend geleen efter ca. 10 minutter, eller opvarm den let, hvis det er nødvendigt.

  9. Opbygning: Den kolde tærte tages ud af formen. Jordbærrene skylles og tørres. Udskær jordbærrene og læg dem sirligt og smukt på kagen. Den lune abrikosgele pensles nænsomt over jordbærrene, og der drysses med de grofthakkede pistaciekerner. Kagen opbevares koldt indtil servering. 


Opskriften findes i samlingen

Opskrifter med jordbær