Kagen her er lavet som en hyldest til 2020's bagedystdeltageren Carolines mor, Charlotte, i program 7. (©DR)

Charlottekage - Jordbærtærte med et twist

Twistet består af ladyfingers, pistaciemazarin, basilikum og råmarinerede jordbær i denne kage, der helst skal laves med smukke, friske, danske jordbær.

Tilberedningstid: 2 timer, 45 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Pistaciemazarin

  • 33 g hvid chokolade
  • 83 g sukker
  • 2 æg
  • 40 g pistaciemel
  • 40 g mandelmel
  • Skal fra 2-3 økologiske lime
  • 1 knivspids salt
  • 20 g basilikum
  • 10 g mandler
  • 10 g pistacienødder
  • 100 g mørk chokolade

Råmarinerede jordbærstykker

  • 300 g friske jordbær
  • Saft fra to lime
  • 1-2 tsk. friskkværnet sort peber
  • 1 vaniljestang
  • 2 spsk. honning
  • 1/2 dl basilikumblade

Lady fingers

  • 56 g hvedemel
  • 1/4 tsk. salt
  • 5 æggehvider
  • 5 æggeblommer
  • 133 g sukker
  • 1,5 tsk. vaniljesukker
  • Skal fra 1-2 økologiske lime
  • 56 g pistaciemel
  • Flormelis til at drysse med

Vaniljekagecreme

  • 2 vaniljestang
  • 110 g sukker
  • 90 g æggeblommer
  • 25 g majsstivelse
  • 20 g hvedemel
  • 4 dl sødmælk
  • 1 dl fløde
  • 120 g smør

Pynt

  • 400 spsk. flotte, friske, danske jordbær
  • Lidt basilikumblade
  • 10 g hakkede pistacienødder

Fremgangsmåde

Pistaciemazarin

  1. Smelt chokoladen.
  2. Pisk sukker og æggeblommer let og luftigt.
  3. Smeltet chokolade, pistaciemel, mandelmel, limeskal, hakke timian og salt vendes i æggesnapsen.
  4. Æggehviderne piskes stive, og vendes forsigtigt i dejen.
  5. Kom dejen i 2 springforme på 19 cm med bagepapir i bunden.
  6. Hak mandler og pistacienødder groft og fordel dem ovenpå dejen.
  7. Bag i ca. 30-35 minutter ved 175 grader, til de er gyldne og gennembagt.
  8. Den nederste bund pensles med et tynd lag mørk chokolade og stilles på køl.

Råmarinerede jordbær (10 min)

  1. Limesaften pressen og røres sammen med honning, peber og vanilje.
  2. Jordbærrene skæres i kvarte stykker og vendes i marinaden sammen med hakkede basilikumblade.

Ladyfingers

  1. Æggehviderne piskes stive med halvdelen af sukkeret.
  2. Mel og salt sigtes sammen.
  3. Æggeblommer og resten af sukkeret piskes sammen i en skål, i ca 2 min.
  4. Pasticienødderne hakkes til mel og vendes med resten af melet.
  5. Melblandingen vendes i æggesnapsen, og efterfølgende vendes limeskallen i.
  6. Til sidst vendes æggehviderne forsigtigt i.
  7. På en bageplade med bagepapir sigtes en smule mel, og så sprøjtes der en masse ladyfingers, alle i samme størrelse, brug et en skabelon som lægges under bagepapiret. De skal være ca 10 cm lange og 1,2 cm brede. Sigt flormelis ud på toppen af fingrene og bag dem i 15-20 ved 175 grader til ydersiden er sprød.
  8. Lad dem køle ned i 5 min og pil så papiret af.

Vaniljekagecreme

  1. Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud med en tsk af sukkeret. 3 deciliter af mælken (gem 1 dl til næste step), fløden og resten af sukkeret kommes sammen med vaniljen op i en gryde og stilles til side.
  2. Den sidste deciliter mælk, æggeblommer, majsstivelse og mel piskes sammen.
  3. Gryden med de andre ingredienser varmes op til lige under kogepunktet, gryden tages af varmen, og imens æggeblommerne piskes hældes den varme mælkeblanding i en tynd stråle ned i æggeblandingen.
  4. Nu hældes blandingen tilbage i gryden og koges op imens der piskes hårdt og grundigt indtil cremen bliver tyk. Hæld cremen op i en sprøjtepose og læg den på køl til den er gennemkold.
  5. Det bløde smør piskes lyst og luftigt. Kagecremen piskes igennem, og tilsættes lidt ad gangen til det luftige smør imens der piskes.
  6. Væsken sigtes fra de syltede jordbær og gemmes. Jordbærrene vendes i cremen.

Samling

  1. Ladyfingers lines op på et skærebræt og skæres til så de er 8 cm høje, og flade i bunden. De pensles let med marinaden fra jordbærrene.
  2. I en 20 cm kagering lægges en 18-19 cm bund. Nu lines ladyfingers op langs kanten så de ligger i spænd mellem bunden og kageringen.
  3. Bunden dækkes med halvdelen af kagecremen, den næste bund lægges ovenpå og så skal kagen på frys.

Pynt

  1. Jordbær renses og halveres. Skæres i meget tynde skiver. Først når dette er gjort tages kagen ud af fryseren, rykkes over på et kagefad og der formes en roset på toppen af kagen.
  2. Lidt pistacienødder hakkes groft i en minihakker og placeres rundt på rosetten.
  3. Små basilikumblade placeres på rosetten.
  4. Et rødt satinbånd bindes rundt om kagen og voila.


Opskriften findes i samlingen

Opskrifter med jordbær