Saras personlige kage med jordskokker og gulerødder. (©DR)

Jordskok- og gulerodskage - Hønsehuset

Saras personlige mesterværkskage tager udgangspunkt i hendes have, hvor hun nyder at dyrke grøntsager. Kagen forestiller selvfølgelig hendes hønsehus og på taget hygger hendes søn - præcis ligesom i virkeligheden. Kagen består af bunde med gulerødder- og jordskok, som Sara selv dyrker i stor stil, lagt sammen om en flødeostecreme og pyntet med fondant.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Gulerodsbunde

  • 2 dl smør/olie
  • 4 æg
  • 200 g brun farin
  • 100 g sukker
  • 230 g hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. nellikker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • 45 g fintmalet havregryn
  • 300 g gulerødder

Jordskokkebunde

  • 200 g jordskokker
  • ½ dl kærnemælk
  • 150 g sukker
  • 1 dl olie
  • 2 æg
  • 145 g hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • 60 g grofthakkede hasselnødder

Fondant

  • 3 spsk. citronsaft
  • 1½ spsk. olie
  • 150 g skumfiduser
  • 630 g flormelis

Flødeostfrosting

  • 200 g flødeost naturel
  • 100 g blødt smør
  • 185 g flormelis

Smørcreme

  • 100 g palmin
  • 100 g smør
  • 400 g flormelis
  • ½ tsk. vaniljeekstrakt
  • 1½ spsk. mælk

Desuden

  • pastafarver i ønskede farver
  • maizena til udrulning af fondant
  • lidt vodka til maling

Fremgangsmåde

Gulerodsbunde

  1. Sæt oven på 165 grader varmluft.
  2. Smelt smørret. Pisk smør, brun farin og sukker.
  3. Tilsæt et æg ad gangen under piskning. 
  4. Imens skrælles gulerødder og rives fint eller hakkes fint i en minihakker.
  5. Bland mel, kanel, nelliker, vaniljesukker, bagepulver og natron sammen i en skål og sigt det i æggemassen. Vend det sammen.
  6. Tilsæt havregryn og de hakkede gulerødder.
  7. Hel dejen i en bredde pande på ca. 19 x 28 cm. Læg våde viskestykker rundet om formen, så dejen hæver jævnt op. Bag den i ca. 45 min.

Jordskokkebunde

  1. Olie og sukker piskes, og æggene tilsættes et ad gangen. Pisk til sukkeret er smeltet.
  2. Imens skrælles jordskokker og hakkes i en minihakker sammen med kærnemælken.
  3. Nødderne hakkes groft.
  4. Bland mel, salt, vaniljesukker og bagepulver og sigt det i æggemassen. Vend det sammen med en dejskraber.
  5. Tilsæt jordskokkerne og nødderne.
  6. Hældes i en form på ca. 19 x 28 cm. Læg våde viskestykker om formen så dejen hæver jævnt.
  7. Bag kagen i ca. 25 min. evt. samtidig med gulerodskagen, hvis man har varmluft.

Fondant

  1. Smelt skumfiduserne i mikrovnen sammen med citronsaft og olie. Hvor lang tid det tager vil afhænge meget af din mikrobølge ovn. Start med 1 min. og rør rundt. Så 20 sek. og rør osv. De må ikke blive gule og brænde på.
  2. Når skumfiduserne er smeltede og rørt godt sammen med citronen og olien, tilsættes flormelissen. Fondanten æltes sammen enten i en røremaskine eller med en dejskaber og til sidst hænderne. Fondanten vil være lidt klistret. 
  3. Læg fondanten til at hvile, gerne i en times tid.

Flødeostfrosting

  1. Pisk smørret blødt og tilsæt formelis. Pisk til smørret er hvidt.
  2. Tilsæt flødeosten og rør det til en jævn masse.

Smørcreme

  1. Pisk smør og palmin blødt.
  2. Tilsæt formelis og rør det ind i smørret.
  3. Tilsæt vanilje og mælk og pisk i ca. 10 min. til smørcremen er helt hvid.

Samling af kagen

  1. Del de to afkølede kager i to lige store stykker. Ønsker man et skråt tag skæres der et kileformet stykke kage af i nederste og 3 lag.
  2. Læg stykkerne sammen med flødeost frosting mellem hver lag.
  3. Skær kagen til så den får helt lige sider.
  4. Smør kagen op med smørcremen, og lav siderne så glatte som muligt. Husk også at lægge et tyndt lag på toppen.
  5. Sæt kagen i køleskabet eller fryser i 10 min. Tag kagen ud og smør den op endnu en gang, for at få hjørnerne helt skarpe. Man kan varme en kniv om under den varme hane - så glattes de kolde sider nemt.
  6.  Mål siderne på den færdige kage og noter dem på et stykke papir. Sæt kagen på køl.
  7. Del fondanten. 150 g farves brun, 400 g forbliver hvid og resten farves i de ønskede farver afhængigt af hvad man vil lave som pynt. F.eks orange til næb, rød til hanekam og blomtser, sort til øjne, kopper til ansigter og vindue på huset.
  8. Lav en 'maizenaduster' ved at putte 2 spsk. maizena i en skumvaskeklud og luk men en elastik. Dup bordet med maizena.
  9. Rul den hvide fondant ud, og skær dem i stykker, som passer til siderne på hønsehuset. Lav træmønster med en kniv eller modellerings værktøj.
  10. Beklæd kagens sider med ”træstykkerne”.
  11.  Mål toppen/taget af kagen og læg et par mm. til på alle sider.
  12. Rul et brunt stykke ud, og skær et stykke til tag og til 4 ”stopler” ved huskanterne. Sæt huskanterne på ved at pensle med vand på fondanten. Læg taget på og lad det rave lidt ud over siderne. Glat siderne og taget, så de bliver så lige som muligt.
  13. Husets sider males ved at hælde lidt vodka på en tallerken sammen med en lille klat brun pastafarve. Mal siderne. Sørg for, at der komme mørke striber til at markere brædderne. Vodkaen fordamper, så kun farven sidder tilbage.
  14. Skær en dør og en hønselue ud af den brune fondant og lav små blomtser med en udstikker. Er kagen forsat våd fra malingen, er det let at sætte tingene på, ellers må de pensles med vand.
  15. Farv lidt af den overskydende smørcreme grøn og pynt langs huskanten med en græstyl.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 1