En smuk og anderledes julekage lavet som et snelandskab. (©DR)

Julekage - Grønland

Denne smukke kage lavede søskendeparret Jesper og Susanne i Den store Jule- og Nytårsbagedyst 2017. Kagen forstiller julemandens hjemland Grønland, og minder Jesper og Susanne om de julelandskaber, de lavede som små og stillede i vindueskarmen. Dette julelandskab af en kage er krydret med krydderier fra mellemøsten og Sydamerika, og forkælet med et twist af danske kirsebær. Prøv deres opskrift derhjemme og lav dit eget snelandskab.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bund

  • 2 æg str. M/L
  • 50 g farin
  • 100 g honning
  • 100 g hvedemel
  • 1 1/2 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 1 spsk. bipollen
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 2 tsk. stødt ingefær
  • 1/2 citron, skal heraf
    (usprøjtet)
  • 1 spsk. vand
  • 50 g hasselnødder

Kirsebærmousse

  • 500 g frosne kirsebær
  • 60 g sukker
  • 1 citron, saft heraf
  • 2 dl piskefløde
  • 7 blade husblas

Tonga/dadelmousse

  • 1 1/2 dl past. æggeblomme
  • 2 dl sødmælk
  • 4 dl piskefløde
  • 3 spsk. dadelsirup
  • 1 1/2 tongabønne
  • 7 blade husblas

Macarons

  • 150 g mandelmel
  • 150 g flormelis
  • 55 g æggehvide
  • hvid farve efter behov
  • 35 g vand
  • 150 g sukker
  • 55 g æggehvider

Kirsebærsmørcreme

  • 300 g kirsebær
  • 200 g smør, stuetempereret
  • 200-300 g flormelis

Marengsflager

  • 90 ml æggehvide
  • 100 g flormelis

Blå 'fjord'

  • 300 g isomalt
  • blå pastafarve efter ønske

Marcipanpynt

  • 100 g marcipan
  • 20 g glukosesirup
  • 50 g flormelis
  • farve efter ønske

Desuden

  • 100 g hasselnødder, grofthakkede
  • sort frugtfarve
  • glimmer i guld og sølv

Marengs til opsmøring

  • 60 ml æggehvider
  • 100 g sukker

Fremgangsmåde

Bund

  1. Hak nødderne groft. Æggeblommer, farin og honning piskes sammen. 
  2. Mel, bagepulver og krydderier sigtes og vendes i med bipollen. Vand og citronskal røres i. 
  3. Pisk hviderne stive og vend dem i. 
  4. Dejen sprøjtes på en bageplade og nødderne drysses på. Bages i ca. 5 min ved 225 grader alm. ovn.

Kirsebærmousse

  1. Husblassen sættes i blød i koldt vand. 
  2. Kirsebær og sukker koges sammen til bærrene er møre. Smages til med citronsaften. 
  3. Husblassen smeltes i den varme masse. Hæld massen i en skål og køl ned til under 40 grader. 
  4. Fløden piskes stiv og vendes i massen.

Macarons

  1. Sigt mandelmel og flormelis i en skål, og bland med de 55 g hvider og farve til en tyk pasta.
  2. Kog sukker og vand til 118 grader og pisk æggehvider stive imens.
  3. Tilsæt sukkerlagen imens den er varm til æggehviderne under piskning. Pisk til massen er 35 grader.
  4. Bland lidt af marengsen i pastaen og fortsæt med resten, til dejen er skinnende. 
  5. Sæt små ens klatter på bagepapir og lad dem tørre i 30 min.
  6. Bag ved 160 grader i 8-10 min og afkøl.

Kirsebærsmørcreme 

  1. Kog kirsebærrene til de er møre. Sigt bærrene fra og kog saften lidt ind og køl ned.
  2. Pisk smørret med flormelis og tilsæt bærsirup og evt. lidt citronsaft. Hæld i sprøjtepose og sæt på køl.

Marengsflager

  1. Pisk æggehviderne skummende. Tilsæt flormelis og pisk til massen er sej.
  2. Smør ud på en bagplade, og bag ved 100 grader varmluft i ca. 1 time.
  3.  Afkøl på rist og drys med sølvglimmer.

Marengs til opsmøring

  1. Pisk æggehviderne skummende. Tilsæt flormelis og pisk til massen er sej.

Blå ”fjord”

  1. Smelt isomalten i en gryde. Tilsæt farve til den er flot blå.
  2. Hæld massen ud på en silikonemåtte i en aflang bladform på ca. 20 cm i længden. Vent til massen er kølet lidt.
  3. Fold 1/3 af massen ned over bordkanten, så den får en 90 graders vinkel.
  4. Afkøl pladen helt og tag den af folien.

Marcipan

  1. Ælt ingredienserne sammen og tilsæt farve.
  2. Form til små huse og mal tag med sort frugtfarve.

Samling af kagen

  1. Skær bunden til efter din form.
  2. Læg folie i bunden og siderne af en kageform. Læg bunden nederst.
  3. Hæld kirsebærmoussen på og afkøl.
  4. Strø de grofthakkede hasselnødder på kirsebærmoussen. Hæld tonga/dadelmoussen på kirsebærmoussen og afkøl.
  5. Smør kagen op med marengs.
  6. Placer ”fjorden” i den ene ende af kagen
  7.  Bræk den bagte marengs og sæt den på kagen.
  8. Placer de små huse af marcipan på landskabet.
  9. Saml 2 macaronbunde om smørcremen og placer macarons rundt om kagen.
  10. Server.