Julekage med appelsin og hvid chokolade
I Den store Jule- og Nytårsbagedyst 2017 bagte Kisten og Nadine denne smukke og overdådige julekage med bl.a. appelsinmousse, hvid chokolade og krydrede julebunde. Server til familie og venner og skab julestemning!
Tilberedningstid:
3 timer, 30 min.
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Julebund
- 130 g mel
- 1 tsk. natron
- 1 tsk. stødt nellike
- 1 tsk. stødt allehånde
- 1 tsk. stødt stjerneanis
- 1/2 tsk. salt
- 1 tsk. stødt kanel
- 1 1/2 dl olie
- 100 g sukker
- 100 g brun farin
- 1/2 stang vanilje
- 2 stk. æg
- 150 g revet gulerod
- 70 g rosiner
- 50 g nødder
- 100 g grofthakket chokolade
Abrikoskompot
- 250 g abrikoser
- 300 g sukker
- 4 dl vand
- 1/2 limefrugt
- 1/2 stang vanilje
- 4 blade husblas
Appelsinmousse
- 1 dl appelsinkoncentrat
- 3 dl fløde
- 50 g sukker
- 60 g past. æggehvide
- 1/2 stang vanilje
- 3 spsk. Grand Marnier
- 5 blade husblas
Lagkagebund
- 150 g mel
- 150 g sukker
- 3 æg
- 2 tsk. bagepulver
- 2 tsk. vaniljesukker
- 100 g chokolade med nødder
Hvid chokolademousse med lime
- 150 g hvid chokolade
- 75 g past. æggehvide
- 1 dl sødmælk
- 1 1/2 dl fløde
- 5 blade husblas
- 5 spsk. limeskal
Tuile
- 140 g vand
- 60 g olie
- 20 g mel
- grøn farve
Pynt
- 1 stk. juletransfersheet
- 500 g hvid chokolade
- 400 g marcipan
- Hvid, rød og brun pastafarve
- lidt guldstøv
- perlemorkugler til jueltræer
- 4 pop cake pinde til juletræer
- 100 g mørk chokolade
- Spiselige guldstykker
- Rød spiselig perle til rensdyrnæse
Fremgangsmåde
Julebund
- Varm ovnen til 175 grader alm. ovn
- Bland de tørre ingredienser (mel, natron, salt, kanel, nellikker, anis og allehånde) i en skål.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt sukker.
- I køkkenmaskinen piskes olie, brun farin, sukker og vanilje sammen. Efterfølgende piskes ét æg i af gangen.
- Vend det tørre med æggesnapsen til massen er ensartet.
- Gulerødder, rosiner, chokolade og nødder kommes i blenderen og hakkes derved fint og vendes i dejen.
- Hæld massen på en bageplade. Bages i ca. 35 minutter.
- Bunden skal efterfølgende køles helt ned og placeres i en 18 Ø springform foret med kageplast.
Abrikoskompot
- Skær abrikoserne i mindre stykker. Kog dem med vand, sukker, limesaft og vaniljestang under låg i ca. 10 minutter.
- Læg din husblas i blød.
- Tag kun abrikoserne og blend dem. Tilføj kun så meget af det overskydende vand til der er 2,5 dl kompot. Vend efterfølgende husblas i og sprøjt i formen.
- Stil på frys i 30 minutter.
Appelsinmousse
- Udblød husblas i vand.
- Pisk fløden til skum med halvdelen af sukker og vaniljesukker.
- Pisk æggehvidder stive med resten af sukkeret.
- Varm 0,25 dl appelsinkoncentrat op med Grand Marnier og smelt husblas heri.
- Vend Grand Marnier blanding i resten af appelsinkoncentratet. Vend så koncentrat og flødeskum sammen, og til sidst vendes hviderne i.
Lagkage bund
- Forvarm ovn 175 grader alm. ovn.
- Pisk sukker og æg luftigt og hvidt. I en anden skål blandes mel og bagepulver.
- Hak din nøddechokolade og vend nu alle ingredienserne sammen.
- Fodel på bageplade og bag i den forvarmede ovn i ca. 10-15 minutter.
Hvid chokolademousse med lime
- Udblød husblas i rigeligt koldt vand.
- Smelt forsigtigt den hvide chokolade i mikrobølgeovn.
- Mælken varmes op, husblas smeltes deri og blandes med den smeltede chokolade. Lad den køle lidt.
- Riv limeskal og tilføj i chokolademassen.
- Fløden piskes let stiv.
- Æggehvider piskes stive. Start med at piske til den skummer lidt, tilføj så 1-2 spsk sukker og pisk den færdig.
- Chokolademassen vendes med fløden til ensartet og vendes til sidst med æggehvider.
Samling af kagen
- I en kagering foret med kageplast ligges først julekagen.
- Fyld derefter 2 cm appelsinmousse i kagen.Læg så din lagkage bund på.
- Fordel nu abrikoskompot og chokolademousse ovenpå, så det får et skak mønster og stil på køl.
- Du skal nu lave din pynt.
Tuile
- Lav din tuile ved at blande alle ingredienser og steg lidt ad gangen på en varm pande. Den er færdig når alt olien er væk.
Pynt
- Lav nu dit marcipan bånd og låg: Først farver du lidt marcipan rødt og lidt hvidt, ruller det ud i 2 lige lange pølser, twister dem og ruller dem flade. Skær til og de er klar.
- Farv lidt marcipan brunt, rul 4-6 æg og klip i dem, så det ligner kogler.
- Temperer hvid chokolade og hav dine halvkugler klar.
- Temperer rød kakaosmør og farv dine halvkugler, og støb dem med hvid chokolade.
- Farv lidt hvid chokolade grønt. Kom i en sprøjtepose og lav juletræer. Drys med hvide kugler.
- Klip dit transfersheet, så det passer som et bånd rundt om kagen. Smør hvid chokolade på og kom det rundt om kagen.
- Læg nu dit hvide marcipan låg på, og vikl dit stribede bånd rundt om. Stil kagen på køl igen.
- Temperer mørk chokolade og sprøjt et rensdyr.
- Pynt nu kagen og server.