Kagen ligner et eventyrligt julelandskab og skaber ægte julestemning. (©DR)

Julekage med appelsin og hvid chokolade

I Den store Jule- og Nytårsbagedyst 2017 bagte Kisten og Nadine denne smukke og overdådige julekage med bl.a. appelsinmousse, hvid chokolade og krydrede julebunde. Server til familie og venner og skab julestemning!

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Julebund

  • 130 g mel
  • 1 tsk. natron
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 1 tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. stødt stjerneanis
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 1/2 dl olie
  • 100 g sukker
  • 100 g brun farin
  • 1/2 stang vanilje
  • 2 stk. æg
  • 150 g revet gulerod
  • 70 g rosiner
  • 50 g nødder
  • 100 g grofthakket chokolade

Abrikoskompot

  • 250 g abrikoser
  • 300 g sukker
  • 4 dl vand
  • 1/2 limefrugt
  • 1/2 stang vanilje
  • 4 blade husblas

Appelsinmousse

  • 1 dl appelsinkoncentrat
  • 3 dl fløde
  • 50 g sukker
  • 60 g past. æggehvide
  • 1/2 stang vanilje
  • 3 spsk. Grand Marnier
  • 5 blade husblas

Lagkagebund

  • 150 g mel
  • 150 g sukker
  • 3 æg
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 100 g chokolade med nødder

Hvid chokolademousse med lime

  • 150 g hvid chokolade
  • 75 g past. æggehvide
  • 1 dl sødmælk
  • 1 1/2 dl fløde
  • 5 blade husblas
  • 5 spsk. limeskal

Tuile

  • 140 g vand
  • 60 g olie
  • 20 g mel
  • grøn farve

Pynt

  • 1 stk. juletransfersheet
  • 500 g hvid chokolade
  • 400 g marcipan
  • Hvid, rød og brun pastafarve
  • lidt guldstøv
  • perlemorkugler til jueltræer
  • 4 pop cake pinde til juletræer
  • 100 g mørk chokolade
  • Spiselige guldstykker
  • Rød spiselig perle til rensdyrnæse

Fremgangsmåde

Julebund

  1. Varm ovnen til 175 grader alm. ovn
  2. Bland de tørre ingredienser (mel, natron, salt, kanel, nellikker, anis og allehånde) i en skål.
  3. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt sukker.
  4. I køkkenmaskinen piskes olie, brun farin, sukker og vanilje sammen. Efterfølgende piskes ét æg i af gangen.
  5. Vend det tørre med æggesnapsen til massen er ensartet.
  6. Gulerødder, rosiner, chokolade og nødder kommes i blenderen og hakkes derved fint og vendes i dejen.
  7. Hæld massen på en bageplade. Bages i ca. 35 minutter.
  8. Bunden skal efterfølgende køles helt ned og placeres i en 18 Ø springform foret med kageplast.

Abrikoskompot

  1. Skær abrikoserne i mindre stykker. Kog dem med vand, sukker, limesaft og vaniljestang under låg i ca. 10 minutter.
  2.  Læg din husblas i blød.
  3. Tag kun abrikoserne og blend dem. Tilføj kun så meget af det overskydende vand til der er 2,5 dl kompot. Vend efterfølgende husblas i og sprøjt i formen.
  4. Stil på frys i 30 minutter.

Appelsinmousse

  1. Udblød husblas i vand.
  2. Pisk fløden til skum med halvdelen af sukker og vaniljesukker.
  3. Pisk æggehvidder stive med resten af sukkeret.
  4. Varm 0,25 dl appelsinkoncentrat op med Grand Marnier og smelt husblas heri.
  5. Vend Grand Marnier blanding i resten af appelsinkoncentratet. Vend så koncentrat og flødeskum sammen, og til sidst vendes hviderne i.

Lagkage bund

  1. Forvarm ovn 175 grader alm. ovn. 
  2. Pisk sukker og æg luftigt og hvidt. I en anden skål blandes mel og bagepulver.
  3. Hak din nøddechokolade og vend nu alle ingredienserne sammen.
  4. Fodel på bageplade og bag i den forvarmede ovn i ca. 10-15 minutter.

Hvid chokolademousse med lime

  1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand.
  2. Smelt forsigtigt den hvide chokolade i mikrobølgeovn.
  3. Mælken varmes op, husblas smeltes deri og blandes med den smeltede chokolade. Lad den køle lidt.
  4. Riv limeskal og tilføj i chokolademassen.
  5. Fløden piskes let stiv. 
  6. Æggehvider piskes stive. Start med at piske til den skummer lidt, tilføj så 1-2 spsk sukker og pisk den færdig.
  7. Chokolademassen vendes med fløden til ensartet og vendes til sidst med æggehvider.

Samling af kagen

  1. I en kagering foret med kageplast ligges først julekagen.
  2. Fyld derefter 2 cm appelsinmousse i kagen.Læg så din lagkage bund på.
  3. Fordel nu abrikoskompot og chokolademousse ovenpå, så det får et skak mønster og stil på køl.
  4. Du skal nu lave din pynt.

Tuile

  1. Lav din tuile ved at blande alle ingredienser og steg lidt ad gangen på en varm pande. Den er færdig når alt olien er væk.

Pynt

  1. Lav nu dit marcipan bånd og låg: Først farver du lidt marcipan rødt og lidt hvidt, ruller det ud i 2 lige lange pølser, twister dem og ruller dem flade. Skær til  og de er klar.
  2. Farv lidt marcipan brunt, rul 4-6 æg og klip i dem, så det ligner kogler.
  3. Temperer hvid chokolade og hav dine halvkugler klar.
  4. Temperer rød kakaosmør og farv dine halvkugler, og støb dem med hvid chokolade.
  5. Farv lidt hvid chokolade grønt. Kom i en sprøjtepose og lav juletræer. Drys med hvide kugler.
  6. Klip dit transfersheet, så det passer som et bånd rundt om kagen. Smør hvid chokolade på og kom det rundt om kagen.
  7. Læg nu dit hvide marcipan låg på, og vikl dit stribede bånd rundt om.  Stil kagen på køl igen.
  8. Temperer mørk chokolade og sprøjt et rensdyr.
  9. Pynt nu kagen og server.