Kagen smager så godt, at det bliver svært at holde sig til ét stykke. (©DR)

Julekage med gran og risalamande

Her har Anton og Malene lavet en kage, som samler alt det julemanden har savnet og gået glip af i den travle juletid. Grantræet, risalamanden, kirsebærsaucen og selvfølgelig hans familie. Smagen er så smuk, at man godt kan få svært ved kun at nøjes med et stykke - bare spørg julemanden.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Æblegranmousse

  • 10 g grannåle
  • 3/4 dl vodka
  • 60 g past. æggeblomme
  • 100 g sukker
  • 150 g æblemost
  • 25 g citronsaft
  • 4 1/2 blade husblas

Mandelbunde

  • 12 past. æggehvider
  • 525 g sukker
  • 300 g mandler

Marengsstave

  • 6 æggehvider
  • 300 g sukker
  • mørkegrøn pastafarve
    ("moss green")

Risalamande

  • 100 g grødris
  • 6 dl sødmælk
  • 75 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 1/2 spsk. smør
  • 1 1/2 dl fløde
  • 150 g mandler
  • 3 blade husblas

Krystalliseret hvid chokolade

  • 100 g hvid chokolade
  • 100 g vand
  • 100 g sukker

Smørcreme

  • 80 g smør
  • 150 g flormelis
  • 1 spsk. mælk

Marcipannisser

  • 200 g marcipan
  • 100 g flormelis
  • 25 g glukose
  • 2 knivspids rød frugtfarve
  • 50 g mørk chokolade

Desuden

  • 50 g kirsebærsirup fra amarenakirsebær

Redskaber

  • 3 runde udstikkere
  • 3 trekantede udstikkere
  • 1 kagering Ø 22 cm

Fremgangsmåde

Æblegranmousse

  1. Forvarm ovnen til 160 grader, så du er klar til at bage bundene. Tag smør ud til smørcreme, så det er blødt.  
  2. Kom gran i en lille gryde sammen med vodka, lad det stå ved meget svag varme - det må ikke koge! (grunden til at vi bruger vodka, er at man bedst kan opløse granens smag i stærk alkohol). 

Risalamande

  1. Sæt husblassen i blød.  
  2. Kom grødrisene i en gryde med sødmælk og lad dem koge i 35-40 min.  

Mandelbunde

  1. Pisk æggehvider stive med halvdelen af sukkeret.  
  2. Kværn mandlerne til mel og vend mandelmelet sammen med den anden halvdel af sukkeret. Vend mandelmel og sukker forsigtigt i hviderne. 
  3. Fordel massen på to bageplader (der skal være 3 bunde) og bag dem i 20-25 min (hold øje med dem).  
  4.  Lad dem køle af. Skru ovnen ned på 100 grader, så du er klar til at bage marengs.  

Risalamande

  1. Tilsæt husblas, smør og vanilje til den varme grød, og lad den køle helt af.  
  2. Hak mandlerne groft og stil dem til side.  

Æblegranmousse

  1. Sæt husblassen i blød. Pisk æg og sukker lyst og luftigt. 
  2. Kom halvdelen af æblemosten og al citronsaften i en gryde og kog det op (vent med fløden, da den kan blive for varm). 

Mandelbunde

  1. Udstik de 3 bunde med din lagkagering, og løsn dem med en paletkniv. Sæt din ring på det fad, du vil servere kagen på, og fór det med kageplast.  

Risalamande

  1. Pisk fløden til let skum og vend den i grøden. Tilsæt også de hakkede mandler. 

Æblegranmousse

  1. Pisk fløden til let skum og sæt til side.  
  2. Bring æblemost og citronsaft i kog og tilsæt husblassen og dit grankoncentrat.  
  3. Hæld din varme væske ned til det stuetemperede æblemost. Hæld det herefter ned til æggesnapsen under piskning.  
  4. Vend til sidst flødeskummet i moussen. 

Samling

  1. Tag en mandelbund og læg i din kagering.  
  2. Stænk med kirsebærsirup, og derefter kommes halvdelen af risalamanden i. 
  3. Læg endnu en bund på, og stænk igen med kirsebærsirup. Derefter resten af risalamanden, og så den tredje bund (der skal IKKE kirsebærsirup på den, da det vil bløde ud i moussen).  
  4. Hæld mousse på toppen og sæt kagen på frys/køl.  

Marengsstave

  1. Pisk æggehviderne skummende og tilsæt sukkeret lidt ad gangen. 
  2. Pisk det helt stift på røremaskine og tilsæt derefter den grønne farve, til du har en flot mørkegrøn kulør. 
  3. Tag en sprøjtepose og kom en 12 mm glat tylle i. Sprøjt derefter  lange stave i forskellig længde ud på en plade, og kom dem i ovnen på 100 grader i ca. 1 time og 10 min. 

Krystalliseret hvid chokolade

  1.  Kog vand og sukker op til 136 grader. Hak imens den hvide chokolade meget fint ,og kom den i en skål. 
  2. Hæld den varme sukkerlage over chokoladen, mens du rører med en dejskraber.  
  3. Lad chokoladen køle af, og kom den så i en lufttæt boks.  

Marcipannisser

  1. Rør marcipan, flormelis og glukose sammen.  
  2. Del marcipanen op i to portioner og farv den ene portion rød. Rul begge marcipanportioner ud i lidt flormelis (PAS PÅ du ikke får noget på oversiden af nisserne, da de så bliver grimme). 
  3. Udstik runde cirkler og trekanter i forskellige størrelse. Skær toppen af cirklerne så det passer med de røde “huer” og saml derefter dine små nisser.  
  4. Smelt chokoladen i ovnen. Sæt to små øjne på hver nisse (de store nisser skal have større øjne end de små). Sæt nisserne til side.  

Smørcreme

  1. Pisk smør, flormelis og mælk lyst og luftigt på røremaskine. Sæt til side.  

Marengsstave

  1. Tag dine afkølede marengsstave og skær bunden af dem, så de alle har en lige flade, de kan stå på. Brug en skarp kniv! Sæt dem til side.

Finish

  1. Tag kagen ud fra køl, fjern ringen og løsn kageplastet. 
  2. Smør siderne af kagen op med smørcreme, og sæt dine marengsstave rund om kagen. 
  3. Drys med krystalliseret hvid chokolade på toppen af kagen. 
  4. Placer dine nisser sådan, at du har én stor nisse i midten, to mellemstore ved siden af, og derefter en masse små nisser rundtom. 
  5. Så skal der gnofles!