Julekage med gran og risalamande
Her har Anton og Malene lavet en kage, som samler alt det julemanden har savnet og gået glip af i den travle juletid. Grantræet, risalamanden, kirsebærsaucen og selvfølgelig hans familie. Smagen er så smuk, at man godt kan få svært ved kun at nøjes med et stykke - bare spørg julemanden.
Tilberedningstid:
3 timer, 30 min.
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Æblegranmousse
- 10 g grannåle
- 3/4 dl vodka
- 60 g past. æggeblomme
- 100 g sukker
- 150 g æblemost
- 25 g citronsaft
- 4 1/2 blade husblas
Mandelbunde
- 12 past. æggehvider
- 525 g sukker
- 300 g mandler
Marengsstave
- 6 æggehvider
- 300 g sukker
-
mørkegrøn
pastafarve
("moss green")
Risalamande
- 100 g grødris
- 6 dl sødmælk
- 75 g sukker
- 1 stang vanilje
- 1 1/2 spsk. smør
- 1 1/2 dl fløde
- 150 g mandler
- 3 blade husblas
Krystalliseret hvid chokolade
- 100 g hvid chokolade
- 100 g vand
- 100 g sukker
Smørcreme
- 80 g smør
- 150 g flormelis
- 1 spsk. mælk
Marcipannisser
- 200 g marcipan
- 100 g flormelis
- 25 g glukose
- 2 knivspids rød frugtfarve
- 50 g mørk chokolade
Desuden
- 50 g kirsebærsirup fra amarenakirsebær
Redskaber
- 3 runde udstikkere
- 3 trekantede udstikkere
- 1 kagering Ø 22 cm
Fremgangsmåde
Æblegranmousse
- Forvarm ovnen til 160 grader, så du er klar til at bage bundene. Tag smør ud til smørcreme, så det er blødt.
- Kom gran i en lille gryde sammen med vodka, lad det stå ved meget svag varme - det må ikke koge! (grunden til at vi bruger vodka, er at man bedst kan opløse granens smag i stærk alkohol).
Risalamande
- Sæt husblassen i blød.
- Kom grødrisene i en gryde med sødmælk og lad dem koge i 35-40 min.
Mandelbunde
- Pisk æggehvider stive med halvdelen af sukkeret.
- Kværn mandlerne til mel og vend mandelmelet sammen med den anden halvdel af sukkeret. Vend mandelmel og sukker forsigtigt i hviderne.
- Fordel massen på to bageplader (der skal være 3 bunde) og bag dem i 20-25 min (hold øje med dem).
- Lad dem køle af. Skru ovnen ned på 100 grader, så du er klar til at bage marengs.
Risalamande
- Tilsæt husblas, smør og vanilje til den varme grød, og lad den køle helt af.
- Hak mandlerne groft og stil dem til side.
Æblegranmousse
- Sæt husblassen i blød. Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
- Kom halvdelen af æblemosten og al citronsaften i en gryde og kog det op (vent med fløden, da den kan blive for varm).
Mandelbunde
- Udstik de 3 bunde med din lagkagering, og løsn dem med en paletkniv. Sæt din ring på det fad, du vil servere kagen på, og fór det med kageplast.
Risalamande
- Pisk fløden til let skum og vend den i grøden. Tilsæt også de hakkede mandler.
Æblegranmousse
- Pisk fløden til let skum og sæt til side.
- Bring æblemost og citronsaft i kog og tilsæt husblassen og dit grankoncentrat.
- Hæld din varme væske ned til det stuetemperede æblemost. Hæld det herefter ned til æggesnapsen under piskning.
- Vend til sidst flødeskummet i moussen.
Samling
- Tag en mandelbund og læg i din kagering.
- Stænk med kirsebærsirup, og derefter kommes halvdelen af risalamanden i.
- Læg endnu en bund på, og stænk igen med kirsebærsirup. Derefter resten af risalamanden, og så den tredje bund (der skal IKKE kirsebærsirup på den, da det vil bløde ud i moussen).
- Hæld mousse på toppen og sæt kagen på frys/køl.
Marengsstave
- Pisk æggehviderne skummende og tilsæt sukkeret lidt ad gangen.
- Pisk det helt stift på røremaskine og tilsæt derefter den grønne farve, til du har en flot mørkegrøn kulør.
- Tag en sprøjtepose og kom en 12 mm glat tylle i. Sprøjt derefter lange stave i forskellig længde ud på en plade, og kom dem i ovnen på 100 grader i ca. 1 time og 10 min.
Krystalliseret hvid chokolade
- Kog vand og sukker op til 136 grader. Hak imens den hvide chokolade meget fint ,og kom den i en skål.
- Hæld den varme sukkerlage over chokoladen, mens du rører med en dejskraber.
- Lad chokoladen køle af, og kom den så i en lufttæt boks.
Marcipannisser
- Rør marcipan, flormelis og glukose sammen.
- Del marcipanen op i to portioner og farv den ene portion rød. Rul begge marcipanportioner ud i lidt flormelis (PAS PÅ du ikke får noget på oversiden af nisserne, da de så bliver grimme).
- Udstik runde cirkler og trekanter i forskellige størrelse. Skær toppen af cirklerne så det passer med de røde “huer” og saml derefter dine små nisser.
- Smelt chokoladen i ovnen. Sæt to små øjne på hver nisse (de store nisser skal have større øjne end de små). Sæt nisserne til side.
Smørcreme
- Pisk smør, flormelis og mælk lyst og luftigt på røremaskine. Sæt til side.
Marengsstave
- Tag dine afkølede marengsstave og skær bunden af dem, så de alle har en lige flade, de kan stå på. Brug en skarp kniv! Sæt dem til side.
Finish
- Tag kagen ud fra køl, fjern ringen og løsn kageplastet.
- Smør siderne af kagen op med smørcreme, og sæt dine marengsstave rund om kagen.
- Drys med krystalliseret hvid chokolade på toppen af kagen.
- Placer dine nisser sådan, at du har én stor nisse i midten, to mellemstore ved siden af, og derefter en masse små nisser rundtom.
- Så skal der gnofles!