Julekugler
Nip og Lucia lavede i Den store Jule og Nytårsbagedyst 2017 denne spiselige mandelgave af julekugle-flødeboller, som bliver så flotte, at de næsten kan hænges på juletræet. Flødebollerne er med peberkagebunde, hele amarenakirsebær, solbærskum og mørk chokolade pyntet med guld. En lille isomalt-fatning fungerer som holder af silkebåndene, og hele herligheden ligges i en fin æske til vinderen af mandelgaven.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
1 pers.
Kok og program
Ingredienser
Peberkagebunde
- 130 g smør
- 130 g sukker
- 2 spsk. piskefløde
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødt peber
- 1 tsk. friskrevet ingefær
- 1/2 tsk. natron
- 1/2 tsk. bagepulver
- 260 g hvedemel
Chokoladehalvkugler
-
400 g
mørk chokolade
(min. 65%)
- guldstøv til pynt
Solbærskum med amarena kirsebær
- 110 g glukosesirup
- 250 g sukker
- 80 g vand
- 20 g sukker
- 145 g past. æggehvider
- solbærpulver efter smag
-
hele
syltede kirsebær
(Fabbri Amarena)
Fatning
- 100 g isomalt
- guldstøv til pynt
- silkebånd til pynt
Fremgangsmåde
Peberkagebunde
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Pisk smør, sukker og piskefløde godt sammen i en røremaskine.
- Stødt kardemomme, kanel, peber, friskrevet ingefær, natron og bagepulver røres sammen i en skål og herefter tilsættes det i røremaskinens skål.
- Tilføj mel og ælt nu dejen til den er lind, men fast.
- Dejen sættes på køl i ½ times tid, og rulles herefter ud mellem to stykker bagepapir.
- Udstik bunde (6 cm) og læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i 8-10 minutter.
- Lad dem køle helt ned, inden de anvendes som bunde i flødebollerne.
Chokoladehalvkugler
- Drys lidt guldstøv i alle halvkugleforme (hård plast) ved hjælp af en lille pensel.
- Temperer chokoladen og hæld det i halvkugleforme (med en diameter som peberkagebundene).
- Vend skallerne ud når de har sat sig.
Solbærskum med amarena kirsebær
- Glukosesirup, sukker og vand bringes i kog til en sukkerlage, som skal nå 117 grader. Hverken mindre eller mere.
- Imens lagen koges op piskes de 20 g sukker samt past. æggehvider ved lav hastighed til skum i en skål.
- Når sukkerlagen har ramt 117 grader, hældes denne direkte ned i æggehvide-skummen, imens at der piskes ved højeste hastighed. Det piskes i ca. 10 minutter, til skålen ikke længere er varm og skummen er helt stiv.
- Vend forsigtigt solbærpulver i, og hæld det hele på en sprøjtepose med stor glat tyl.
- Sprøjt solbærskum i alle chokoladeskaller, men lad der være plads til at stikke peberkagebunde i.
Isomalt fatning med silkebånd
- Smelt isomalt i en kasserolle, og lad det blive forholdsvist fast, inden det ved hjælp af en ske, snores rundt om et rundt skaft fra fx en ske/kniv eller andet. Lav små fatninger og smelt dem evt. sammen ved hjælp af en gasbrænder.
- Pensl fatningerne med guldstøv, og sæt dem fast på toppen af hver halvkugle. Før et fint silkebånd igennem inden at de alle placeres i en fin æske, så det ligner en æske julekugler.