Smukke flødeboller lavet som julekugler er en sjov og velsmagende mandelgave. (©DR)

Julekugler

Nip og Lucia lavede i Den store Jule og Nytårsbagedyst 2017 denne spiselige mandelgave af julekugle-flødeboller, som bliver så flotte, at de næsten kan hænges på juletræet. Flødebollerne er med peberkagebunde, hele amarenakirsebær, solbærskum og mørk chokolade pyntet med guld. En lille isomalt-fatning fungerer som holder af silkebåndene, og hele herligheden ligges i en fin æske til vinderen af mandelgaven.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 1 pers.

Kok og program

Ingredienser

Peberkagebunde

  • 130 g smør
  • 130 g sukker
  • 2 spsk. piskefløde
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt peber
  • 1 tsk. friskrevet ingefær
  • 1/2 tsk. natron
  • 1/2 tsk. bagepulver
  • 260 g hvedemel

Chokoladehalvkugler

  • 400 g mørk chokolade
    (min. 65%)
  • guldstøv til pynt

Solbærskum med amarena kirsebær

  • 110 g glukosesirup
  • 250 g sukker
  • 80 g vand
  • 20 g sukker
  • 145 g past. æggehvider
  • solbærpulver efter smag
  • hele syltede kirsebær
    (Fabbri Amarena)

Fatning

  • 100 g isomalt
  • guldstøv til pynt
  • silkebånd til pynt

Fremgangsmåde

Peberkagebunde

  1. Tænd ovnen på 200 grader.  
  2. Pisk smør, sukker og piskefløde godt sammen i en røremaskine.  
  3. Stødt kardemomme, kanel, peber, friskrevet ingefær, natron og bagepulver røres sammen i en skål og herefter tilsættes det i røremaskinens skål.  
  4. Tilføj mel og ælt nu dejen til den er lind, men fast.  
  5. Dejen sættes på køl i ½ times tid, og rulles herefter ud mellem to stykker bagepapir.  
  6. Udstik bunde (6 cm) og læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i 8-10 minutter.  
  7. Lad dem køle helt ned, inden de anvendes som bunde i flødebollerne. 

Chokoladehalvkugler

  1. Drys lidt guldstøv i alle halvkugleforme (hård plast) ved hjælp af en lille pensel.  
  2. Temperer chokoladen og hæld det i halvkugleforme (med en diameter  som peberkagebundene).
  3. Vend skallerne ud når de har sat sig.

Solbærskum med amarena kirsebær

  1. Glukosesirup, sukker og vand bringes i kog til en sukkerlage, som skal nå 117 grader. Hverken mindre eller mere. 
  2. Imens lagen koges op piskes de 20 g sukker samt past. æggehvider ved lav hastighed til skum i en skål.  
  3. Når sukkerlagen har ramt 117 grader, hældes denne direkte ned i æggehvide-skummen, imens at der piskes ved højeste hastighed. Det piskes i ca. 10 minutter, til skålen ikke længere er varm og skummen er helt stiv.  
  4. Vend forsigtigt solbærpulver i, og hæld det hele på en sprøjtepose med stor glat tyl.  
  5. Sprøjt solbærskum i alle chokoladeskaller, men lad der være plads til at stikke peberkagebunde i.

Isomalt fatning med silkebånd

  1. Smelt isomalt i en kasserolle, og lad det blive forholdsvist fast, inden det ved hjælp af en ske, snores rundt om et rundt skaft fra fx en ske/kniv eller andet. Lav små fatninger og smelt dem evt. sammen ved hjælp af en gasbrænder. 
  2. Pensl fatningerne med guldstøv, og sæt dem fast på toppen af hver halvkugle. Før et fint silkebånd igennem inden at de alle placeres i en fin æske, så det ligner en æske julekugler.