Pak de små julekys flot ind, og du har den perfekte mandelagave. (©DR)

Julekys

Anton og Malene er kommet op med en lækker, let, farvestrålende og anderledes mandelgave, som med garanti vil få alle til at kæmpe om at vinde den! Nemlig små og lækre julekys.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Marengskys

  • 6 past. æggehvider
  • 300 g sukker
  • 2 tsk. frysetørret passionsfrugtpulver
  • 1 tsk. kanel
  • 1/2 tsk. brun pastafarve
  • 1/2 tsk. gul pastafarve

Chokoladeganache med havsalt

  • 135 g mørk chokolade
  • 170 g piskefløde
  • 20 g honning
  • 2 tsk. havsalt

Lime 'broken gel'

  • 250 g limesaft
    (af ca. 10-12 lime)
  • 80 g vand
  • 270 g sukker
  • 6 g citras
  • 10 g gellan

Fremgangsmåde

Marengskys

  1. Tænd ovnen på 110 grader. 
  2. Pisk æggehvider skummende og tilsæt sukkeret lidt af gangen, mens du pisker. Dette kan med fordel gøres på en røremaskine, da hviderne så bliver mere stive og får nogle flotte toppe, når du sprøjter dem ud. 
  3. Del portionen op i to og kom kanel i den ene og passionsfrugtpulver i den anden. 
  4. Tag to sprøjteposer og put en 12 mm. glat tylle i hver. Tag en kødnål eller tandstik og lav fire baner med farve i hver sprøjtepose med hhv. brun og gul farve. Kom kanelmarengsen i sprøjteposen med den brune farve og passionsmarengsen i posen med den gule. 
  5. Tag to bageplader og betræk dem med bagepapir, og sæt derefter små kys på pladerne. Sæt dem i ovnen og bag dem i ca. 45 min. Lad dem afkøle helt og put dem derefter i en lufttæt boks. 

Chokoladeganache

  1. Hak chokoladen fint og smelt den i mikroovnen.  
  2. Varm fløde og honning op til kogepunktet. 
  3. Hæld al fløden over den smeltede chokolade, og rør med en dejskraber til du har en lækker samlet og ganache. Stavblend ganachen til sidst for at få den helt blank og smuk. Kom ca. ½ tsk. fint salt i ganachen (smag til) og sæt den på køl. Hold øje med den, da den må ikke sætte sig for meget.  

Lime 'broken gel'

  1.  Pres limefrugterne, sigt saften, og kog saften op med 250 g af sukkeret. Rør resten af sukkeret sammen med citras og gellan. Tilsæt blandingen til limesaften, når den koger, og lad det koge igennem i ca. 2 min, mens du pisker kraftigt. Hæld geleen ud i et fad og sæt den på køl.

Chokoladeganache 

  1. Tjek din ganache og se om den har sat sig. Hvis den er ved at være der, så tag den ud, og lad den stå ved stuetemperatur.  

Lime 'broken gel'

  1. Tag din géle ud fra køl (den er nu blevet stenhård, men det er meningen) og bræk små stykker af den. 
  2. Kom gelestykkerne i en krydderikværn/foodprocessor og blend géleen helt glat med mere limesaft, den skal have en helt cremet og lækker konsistens uden klumper - så er den færdig.  

Samling

  1. Kom din limegel og din chokoladeganache op i to sprøjteposer - brug samme glatte 12 mm. tylle fra før. 
  2. Tag derefter et kanelkys og sprøjt chokoladeganache på bunden, drys med havsalt, og tag herefter et andet kys og saml din lille kage ved at trykke de to kys forsigtigt sammen (pas på de ikke bliver skæve). Gør også sådan med dine passionskys med limegel. Gentag med resten af kyssene. 
  3. Kom kyssene op i en smuk beholder og glæd dig til en vanvittig delikat mandelgave.