Den fine kane er hyggelig at bage i juletiden og pynter flot - så længe man kan lade den være. (©DR)

Julemandenes Kane

I Den store Jule- og Nytårsbagedyst, bagte Iben og Inge denne flotte kage, udformet som selveste julemandens kane. Kanen er lavet af vaniljekranse-dej og pyntet med glasur. Du får deres opskrift her

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Vaniljekransedej

  • 400 g blødt smør
  • 2 stk. vaniljestang
    (gerne polynesisk)
  • 275 g sukker
  • 200 g mandelmel
    (smut evt. mandler selv og blend)
  • 520 g hvedemel
  • 300 g rå marcipan
  • 1,5 tsk. hjortetaksalt
  • 1-2 stk. æg

Royal icing

  • 250 g flormelis
  • 1-1,5 stk. past. æggehvide

Marengs

  • 4 stk. past. æggehvide
  • 200 g flormelis
  • 1 tsk. eddike
  • fondant til at forme spiselige figurer
  • forskellige pastafarver

Fremgangsmåde

  1. Vaniljekransedej:
    Bland smør, sukker, vanilje, mel,mandelmel og hjortetakssalt i en skål. Riv marcipanen groft og bland i. Saml dejen hurtigt med æg, og lad den hvile i 15-20 min. i køleskabet.
  2. Skær en skabelon i den form du ønsker kanen skal have. Rul dejen ud og skær stykkerne til, og lav desuden klassiske vaniljekranse og udstik juletræer med en form af den resterende dej.  
  3. Tænd ovnen på 200 grader og bag de forskellige dele i ca. 6 min på alm. ovn og 1-2 min på varmluft, til de er gyldne. Kagen skal formegentlig have længere tid. Det er vigtig at holde øje med dem, så de ikke brænder på.
  4. Køb eller lav din egen fondant,del op og kom de farver pastafarve du skal bruge. Figurerne formes.  
  5. Royal icing:
    Rør flormelis og æggehvide sammen til en tyk glasur.
  6. Når kagedelene er kølet af skrives der god jul med royal icing og den samles med royal icing, som er lavet med flormelis og æggehvider der piskes sammen til en tyk masse. Sammel kanen med glasuren og pyntet ellers kanen som du vil.
  7. Marengs:
    Pisk æggehvide og flormelis til marengs og rør eddike i. Bred marengsen ud på en plade og bag den så den kan fungere som snelandskab til kanen. 
  8. Kom figurerne i kanen og pynt snelandskabet.