Julepizza
Jul på pizza kan måske lyder lidt spøjst, men det smager helt fantastisk godt. Så husk denne opskrift, hver gang du har ande- eller gåserester i huset. Opskriften på dej og tomatsovs gælder til 5-6 pizzaer. Fyldet passer til én enkelt julepizza.
OBS: Dejens hævetid er ikke inkluderet i tiden.
Tilberedningstid:
25 min.
Antal portioner:
2 pers.
Kok og program
Ingredienser
Pizzadej (4-6 pizzaer)
- 1/2 l vand, koldt
- 450 g tipo 00 mel
- 200 g durumhvedemel - semola
- 15 g gær
-
1 dl
surdej
(kan undlades - så skal der bruges en anelse mindre mel)
- 20 g salt
Tomatsovs (4-6 pizzaer)
- 1 dåse flåede tomater
- 50 g tomatpuré
-
1
frisk tomat, så rød og fin, som du kan finde
(svært om vinteren)
- 1 bananskalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 1 stor håndfuld frisk basilikum
- 1/2 dl god olivenolie
- Salt og peber efter dit eget hjerte
Fyld (per pizza)
- Cirka 180-200 g pizzadej formet som en kugle
- 1 dl tomatsovs
-
100 g
ande- eller gåserester
(alternativt confiterede andelår)
- 40 g mascarpone
-
1/2
kugle frisk mozzarella
(62,5 gram)
-
30 g
rødkål
(helst frisk, men kan også godt være resterne fra julebordet)
- 1/2 appelsin
- En lille dusk bredbladet persille
- 15 g ristede hasselnødder
- 5-10 g frisk peberrod
Fremgangsmåde
Dejen: Jeg bruger en dejælter – men den kan jo sagtens laves med håndkraft
- Bland vand, gær, surdej og semola sammen, og lad det ælte godt ud.
- Bland nu Tipo 00-mel i, men ikke det hele på en gang. Gem de sidste 100 gr.
- Man ved nemlig aldrig, hvordan dejen reagerer, og det er nemmere at tilsætte end at tage fra.
- Ælt nu godt igennem. På maskine starter du på mellemhastighed de første 3-4 min. og så godt op i tempo de sidste ca. 6 min. Det behøver dog ikke være max.
- Efter de første 4 min. tilsættes salt og olie. Tjek også her, om dejen virker for våd eller tør. Juster med mel eller vand. Men stol på, at gluten har en fantastisk evne til at binde vand, så er den lidt fugtig, så lad dejen køre uden mere mel. Det skal nok blive smukt.
- Kugl evt. dejen op i pizzakugler á ca. 180-200 g med det samme. Det kommer lidt an på, om du har plads i køleskabet. Ellers så lad den hæve i en skål med film over, og lav kuglerne en times tid, før du skal bage pizzaen, og lad dem stå ved stuetemperatur.
- Stil den færdigæltede dej på køl – gerne over nat – men et par timer kan gøre det.
- HUSK når du skal rulle ud, må du ikke ælte dejkuglen igen, for så er den umulig at rulle ud.
Tomatsovsen:
- Blend alle ingredienserne sammen, og smag til med salt og peber.
Så til pizzaen:
- Snit rødkålen fint, og skær kødet ud af hinderne på appelsinen.
- Vend det sammen med lidt appelsinsaft, olivenolie og grofthakket persille. Bruges restrødkål, så laver man bare toppingsalaten med den.
- Rul dejen ud til ca. 30 cm i diamater
- Fordel tomatsovsen jævnt over pizzaen, men husk at lade 2 cm være fri i kanten til pæn skorpe
- Pluk mozzarella i 12 totter ud over pizzaen.
- Fordel mascarpone i 6 toppe, et par slices.
- Pluk andekødet ud over pizzaen i mundrette stykker
- Dryp med lidt olivenolie.
- Sæt pizzaen i forvarmet ovn – oven- og undervarme på fuld knald. Kan den komme op på 300 grader, er det megafedt, ellers bare så højt du kan. Gerne på bagesten, som er godt gennemvarmet – ellers så brug en metalplade.
- Bag, indtil bunden er sprød og skorpen gylden
- Drys med salt og peber.
- Pynt med rødkålssalaten og masser af frisk peberrod.
Glædelig jul og godt pizzaår!
OBS: Hvis du ikke er bange for, at italienerne skal rulle dig i tjære og fjer, så lun den gode julesovs op, og brug den som dip. Det koster en løbetur, men nøøøøøj !