En flot juleplatte med julegodter er den perfekte mandelgave. (©DR)

Juleplatte

I Den store Jule og - Nytårsbagedyst 2017 lavede Kirsten og Nadine denne flotte mandelgave af en juleplatte fyldt med godter og julesmag.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 1 pers.

Kok og program

Ingredienser

Weinacht Stollen

  • 50 g rosiner
  • 50 g mandler
  • 30 g tørrede abrikoser
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 75 g sukker
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • 1-2 spsk. romessens
  • tollen gewürz krydderi
    (kan købes på nettet)
  • 1 æg
  • 150 g usaltet smør
  • 1 knivspids salt
  • 60 g marcipan
  • 20 g flormelis

Æggelikør-fyld

  • 100 g æggelikør
  • 70 g hvid chokolade
  • 1/3 vaniljestang
  • 2 spsk. vodka

Sveske-snaps-fyld

  • 15 svesker
  • 3 1/2 spsk. blommesnaps
  • 20 g marcipan

Brændte mandler

  • 30 g mandler
  • 30 g sukker
  • 1/2 tsk. kanel

Pynt

  • julemand transfer sheet
  • 500 g mørk chokolade
  • 30 g kakaosmør
  • 2 tsk. hvid pulverfarve
  • rød kakaosmør
  • rød spray chokolade farve

Fremgangsmåde

Weinacht Stollen

  1. Hak rosiner, mandler og abrikoser i mindre stykker. 
  2. Bland de øvrige ingredienser (undtagen marcipan og flormelis) sammen i en røremaskine. Pak dejen ind i film og stil på køl i 20 minutter. 
  3. Ælt marcipan og flormelis sammen. Del marcipanen op i 10 lige store portioner. 
  4. Varm ovnen til 160 grader varmluft. 
  5. Fyld nu dej og marcipan i forme og bag i ovnen ca 15-20 minutter. 

Æggelikør-fyld

  1. Hak chokoladen i små stykker.
  2.  Skrab vaniljekorn ud af stangen og kom i en gryde med halvdelen æggelikøren. Massen varmes forsigtigt op-  den må ikke til koge. 
  3. Hæld den varme masse over chokoladen og rør sammen. Når massen er ensartet tilføjes resten af æggelikøren samt vodka, og massen stilles på køl.
  4. Lad massen køle af inden den fyldes i formene. 

Sveske-snaps-fyld

  1. Kog sveskerne i vand i 15 minutter. Sigt vandet fra og blend sveskerne med 2 spsk snaps.  Lad den køle ned og fyld i en sprøjtepose. 
  2. Ælt i mens marcipan og 1 1/2 spsk. snaps sammen til en blød klump, og læg på køl.

Brændte mandler

  1. Rist mandler på en varm pande. 
  2. Smelt sukkeret til det er gyldent, og vend efterfølgende mandlerne og kanel deri og hæld på bagepapir. 
  3. Lad det stivne helt og hak efterfølgende til helt fine stykker. 

Fyldte chokoladehjerter

  1. Temperer chokoladen. Hav en form klar med dit jule transfer sheet.
  2. Fyld formen med chokolade, og lad det størkne.
  3.  Fyld din æggelikør i og drys med et lag brændte mandler.
  4. Læg formen på frys i ca. 5 minutter inden du ligger låg på chokoladen, og lader denne stivne.

Fyldte dråber

  1. Smelt kakaosmør, og tilsætter hvid pulverfarve.
  2. Med en pensel sprøjtes med den hvide farve, så du får malerklatter ned i formen.
  3. Pensl nu din røde kakaosmør i formen, og slut af med at spraye med din røde choko spray.
  4. Fyld mørk chokolade i og støb skallerne.
  5. Kom så et fint lag sveskekompot i alle dråber og stil på køl.
  6. Rul din marcipan ud, og udstik en dråbe til hver form.
  7. Læg marcipan i formen og luk nu chokoladerne.