Juleporchetta

Porchetta er italienernes svar på en flæskesteg. Dem kan vi godt lære noget af. Den har nemlig svær hele vejen rundt, og bliver næsten aldrig tør. Derfor er den blevet en fast tradition i Timm Vladimirs familie, i stedet for flæskesteg, til juleaften. Her har han krydret porchettaen med klassisk dansk julefyld med æbler og svesker, så vi ikke kommer for langt væk fra vores velkendte julemiddag, men han lover, at I vil blive glade resultatet.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 1 svineslag på minimun 2 kg
  • 150 g gode svesker uden sten
  • 2-3 store æbler
  • ca. 5 kviste timian
  • havsalt og friskkværnet peber
  • 1 rulle stegesnor

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 250 grader.
  2. Læg svineslaget med skindsiden opad og rids sværen med en skarp kniv. Du kan også få slagteren til at gøre det. Det vigtige med ridsningen er, at du ikke skærer helt ned til kødet, da saften så vil stige op mellem sværene under tilberedningen og blødgøre dem. Det ville jo være en katastrofe.
  3. Vend slaget med kødsiden opad og krydr igen godt med havsalt. Læg æbletern og svesker i midten af slaget. Drys friske timianblade ud over. 
  4. Rul det sammen, så sværen drejer rundt om hele stegen. Bind den hårdt med stegesnor med ca. 3 cm's mellemrum. Gnid sværen godt med havsalt og sørg for, at få saltet godt ind mellem sværene. Det er med til at trække væske ud, og dermed gør sværen endnu sprødere.
  5. Lad porchettaen stege i ovnen 10 – 20 minutter ved 250 grader (gerne med 40% damp i starten, hvis du har muligheden), og skru derefter ned til 180 grader. Hold øje med den i starten, da den må ikke branke. 
  6. Herefter skal den have omkring 1,5 time, men det er meget afhængig af ovnen, så brug helst et stegetermometer. Den skal ende med en centrumstemperatur på 70 – 72 grader, før du tager den ud. Lad den hvile utildækket i 20 minutter.
  7. Server som du ville med en flæskesteg. Nu har du bare svær hele vejen rundt om stegen. Det vil du ikke høre noget brok over.
  • Find her også Timms opskrift på en kraftig brun sovs, du kan servere til porchettaen. Husk at tilsætte lidt at stegefedtet herfra til sovsen.

Opskriften findes i samlingen

Jul - med Timm, Markus og Katrine