Julesovs a la mormor
Julesovs, som den skal laves og smage. Opbagt på fuglens fedt, med kulør og fløde. Ingen fine fornemmelser, bare mega meget smag, rund og glad mormor-mad. Tip: For ekstra umami og dybde kan man putte en lillebitte smule blåskimmelost i sovsen. Bare liiiige en anelse.
Tilberedningstid:
30 min.
Antal portioner:
4 pers.
Denne opskrift er nem at lave.
Kok og program
Ingredienser
- 1 dl æbleeddike
- 1 tsk. tomatpuré
- 30 g stegefedt fra fuglen
- 50 g hvedemel
-
Al
den stegesky, du har fra julefuglen med fedtet sigtet fra (evt. lidt andefond til at smage til med)
(Pas på, den du køber i supermarkedet er ofte meget salt!)
- 2 dl varmt kogevand fra kartoflerne
- 1 dl rødvin
- 2-3 dl fløde
- 1 spsk. ribsgele
-
Lidt
sovsekulør
(Du bestemmer farven, men start forsigtigt)
Fremgangsmåde
OBS:
Husk at sigte den gode stegekraft fra gåsen eller anden evt. igennem en engangsklud som er vredet grundigt op i en masse vand.
OBS 2:
At en opbagt julesovs er lavet på stegefedt fra gåsen og ikke smør som basis. Så smager det af rigtig jul nemlig. Prøv at lave sovsen med følgende væder i denne rækkefølge:
- 1 dl æbleeddike reduceres til det nærmest er helt fordampet.
- Tilsæt tomatpuré og stegefedt og rør det sammen under mild varme tilsæt mel vend det sammen.
- 2 dl kogevand fra kartoflerne– Så opløses melet bedst.
- Et skvæt rødvin røres i… giver sovsen en god dybde og syrlighed mod alt det fede.
- Tilsæt stegesaften fra anden, befriet fra fedtet. Evt lidt ekstra andefond pas nu på hvis den er salt på forhånd hvis det er nede fra supermarkedet af.
- Tilsæt fløde.
- Kog let ind hvis der er brug for det – juster tykkelse med vand eller mælk.
- Smag evt. med ribsgele og hvis du tør: lidt blåskimmelost. Mhmmmmm sovs!
OBS:
Der må gerne bruges kulør til at få den helt rigtige farve på julesovsen!