Jespers flotte og anderledes tærte med alle de bedste smage fra juletiden. (©DR)

Juletærte med æbler og brunede kartofler

I Den store Bagedyst 2016 bagte Jesper denne anderledes juletærte af mazarin med æbler, portvin og julekrydderier. På toppen er et mørdejslåg med små brunede kartofler i midten.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 275 g hvedemel
  • 175 g smør
  • 70 g flormelis
  • 1 stang vanilje
  • 1 spsk. flormelis
    (til at lave vaniljesukker)
  • 1 stk. stort æg
  • 1 knivspids salt

Julemazarin

  • 75 g smør
  • 75 g muskovadosukker
  • 75 g marcipan
  • 50 g rosiner i rom og portvin
    (laves gerne et par dage forinden)
  • 1 tsk. kanel
  • 0,5 tsk. kardemomme
  • 2 stk. syrlige æbler
  • 50 g mandler

Brunede kartofler

  • 90 g sukker
  • 25 g smør
  • 1 dl vand
  • 2-3 stk. kartofler

Fremgangsmåde

  1. Mørdej:
    Lav først din egen vaniljesukker ved at skrabe kornene ud a vaniljestangen og masse dem sammen med en spsk. flormelis. Bland da med mel, flormelis og salt og kom på bordet, hor du laver en fordybning i midten af bunken.
  2. Smørret skæres i mindre stykker, og blandes med de tørre ingredienser. Der laves igen en fordybning i midten, slå ægget ud heri. Nu samles dejen, med fingrene. Mørdej må ikke æltes, men blot samles til en ensartet masse. Kom husholdningsfilm om dejen eller kom den i en frysepose og stil den i køleskabet en halv times tid.  
  3. Rul dejen ud i en smule flormelis, gerne på en silikonemåtte, løft den hel over i formen og tryk den langs kanterne. Gem resten af mørdejen til kagens top.  
  4. Julemazarin:
    Bland først smør, sukker og marcipan. Tilsæt krydderierne og rosiner. Æblerne rives på et rivejern, og den værste væske klemmes ud. Rør æbler i til massen er klæg, men på ingen måde våd. Massen fordeles på mørdejsbunden.
  5. Mandlerne hakkes groft med en brødkniv. Brug ikke en minihakker, så er der ikke noget at tygge på. Disse fordeles oven på mazarinmassen.  
  6. Nu udrulles den sidste del af mørdejen til pynt/halvt låg ovenpå kagen. Jeg har brugt en rund udstikker til at lave en bølget kant, så det er et hul i midten. Tærten bages ved 200° C i omkring 20-30 minutter – Den tages ud halvvejs for at blive glaseret.  
  7. Brunede kartofler:
    Start med at skrælle kartoflerne. Med et parisiennejern kugles kartoflerne og kommes i en skål med koldt vand. Skyl kartoflerne i koldt vang nogle gange, så det værste stivelse skylles væk. Tag en kasserolle og hæld en liter vand i, og bring dette i kog. Kom kartoflerne i når vandet koger, og lad dem koge i 1 minut – sluk blusset og lad dem blive i vandet i yderligere 1 minut.
  8. Sukker smeltes på en pande. Når det akkurat er smeltet tilsættes smør, og når dette er smeltet, hældes vand på. Lad det koge igennem, under omrøring, indtil al karamellen er smeltet, og sovsen er flydende. Tilsæt kartoflerne til karamellen og lad dem glasere.
  9. Når tærten har været i ovnen i omkring 15 minutter tages den ud og ”mørdejslåget” glaseres med noget af karamellen. Kom tærten tilbage i ovnen til den er gylden.  
  10. Når den er kommet ud af ovnen, pyntes tærten med de brunede kartofler, i det hul hvor der ikke er mørdejslåg. Server!

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 6