Smukt jule-croquembouche lavet som et juletræ af lækre honningkager. (©DR)

Juletræ - Croquembouche

Juliane og Jakob bagte i Den store Jule- og Nytårsbagedyst denne flotte jule-croquembouche, lavet som et smukt juletræ af lækre honningkager. Juletræet er en hyggelig aktivitet for familien at lave sammen, og så pynter det rigtig flot - Så længe man da kan holde sig fra honningkagerne.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Honningkage

  • 540 g hvedemel
  • 300 g honning
  • 135 g sukker
  • 2 stk. æg
    (strl. M)
  • 1,5 tsk. stødt kanel
  • 1,5 tsk. stødt nellike
  • 1,5 tsk. stødt ingefær
  • 20 g frisk rosmarin
  • 50 g tørret havtorn

Glasur

  • 70 g flormelis
  • 20 g past. æggehvide

Fondant

  • 8 stk. skumfidus
  • 1 spsk. citronsaft
  • 0,5 spsk. solsikkeolie
  • 190 g flormelis
  • lidt maizena til udrulning
  • lidt rød pastafarve
  • 20 g friske rosmarinkviste
    (til pynt)

Karamel

  • 660 g sukker
  • 2 dl vand
  • 260 g glukose

Fremgangsmåde

  1. Honningkagedej:
    Honningen smeltes ved svag varme under omrøring. Hæld den lune honning over sukkeret mens der røres. Lad massen køle lidt inden den piskes sammen med æggene.
  2. Blend havtorn og rosmarin helt fint og bland dem med de andre krydderier. Tilsæt krydderierne til honningmassen, bland mel og natron og sigt det i honningmassen. Ælt dejen sammen (gerne i en røremaskine).
  3. Rul dejen ud i en tykkelse på 3 mm og udstik to stjernefigurer, som halveres, inden de bages, da de skal samles i en tredimensionel stjerne efterfølgende. Resten af dejen udstikkes i hjerter.
  4. Bages ved 175 grader i ca. 8-10 min afhængig af ovn (de skal være let lyserbrune).Lad kagerne køle helt af.
  5. Glasur:
    Glasuren laves ved at sigte flormelissen, komme æggehviderne i og piske ved høj hastighed indtil håndmikseren trækker mønster deri, og overfladen er hel blank.
  6. Pynt honningkagerne en stribe glasur på de runde kanter. Ligeledes lægges der en glasurkant på de halverede stjerne.
  7. Pynt:
    De friske rosmarinkviste brækkes i mindre passende stykker, så de kan stikkes ind i hullerne rundt om på det samlede træ.
  8. Fondant:
    Smelt olie, citronsaft og skumfiduser i mikroovnen. Tilsæt den røde pastafarve, så massen er godt rød. Kom massen i en røremaskine (kan også æltes i hånden) og sigt flormelissen deri. Ælt til massen samler sig og er ensartet.
  9. Rul massen ud i en tykkelse af 3 mm. og skær aflange, tynde striber som måler 1 x 5 cm. Sæt striberne sammen i cirkler som guirlander, med en lille smule æggehvide. Lad guirlanden tørre helt inden den hænges på træet.
  10. Karamel:
    Alle ingredienser kommes i en gryde og varmes ved høj varme under omrøring indtil massen er smeltet sammen og massen koger. Skru ned til middel varm og rør jævnligt i karamellen. Når karamellen er 153 grader og lysebrun er den klar til brug.
  11. Samling af juletræet:
    Sæt hjerterne sammen med en smule karamel på kanterne med glasurbuerne nedad. Fortsæt denne arbejdsgang hele vejen på af croquembouchekeglen indtil toppen er nået.
  12. De halverede stjerne samles nu på midten med en smule karamel. Stjernen sættes nu på toppen af træet. Befri træet fra keglen.Pynt med friske romarinkviste og fondant guirlanden.