Et kagehus er noget der hører julen til -det er både smukt at kigge på, og så smager det utrolig godt. (©DR)

Kagehus med fri fantasi

Udfordring: Du skal bage et kagehus af krydderkagedej. Huset bages i flere dele, som efterfølgende samles/limes med smeltet isomalt og pyntes med sprøjteglasur i fri fantasi. Huset skal have mindst 4 vinduer, 1 dør og 1 skorsten. Du må gerne bage ekstra figurer, som eksempelvis pebernødder, juletræer eller lignende, som du kan pynte opstillingen med. Det er også muligt at bage en 'grund' til huset - kun fantasien sætter grænser…

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Krydderkagedej

  • 500 g brun farin
  • 560 g lys sirup
  • 200 g smør
  • 2 spsk. stødt kanel
  • 2 spsk. stødt ingefær
  • 6 dl mælk
  • 2 spsk. bagepulver
  • 1,8 kg hvedemel

Samling

  • 2-300 g isomalt

Glasur

  • 450 g sigtet flormelis
  • 150 g pasteuriserede æggehvide

Pynt

  • evt. slik, krymmel, nødder mv.

Fremgangsmåde

  1. Krydderkagedej:
    Smelt farin, sirup, smør og krydderier i en gryde over svag varme til ca. 60 grader.
  2. Bland mel og bagepulver i en røremaskineskål og tilsæt den varme krydderblanding.Ælt straks med dejkrogen og tilsæt også mælken. Ælt dejen kort til den er glat og smidig.
  3. Kom dejen i en plasticpose, mas den flad og læg den kort tid i fryseren, så dejen bliver hurtigt kold.
  4. Rul den kolde dej ud på bagepapir med lidt ekstra mel i en bageplades fulde størrelse, i en tykkelse på 4 mm. og sæt straks denne i fryseren. Gentag til du har 4 - 5 plader i alt.
  5. Skær delene til huset ud efter anvisningen. De store dele skæres bedst ud på selve bagepladen, de skal bages på.
  6. Sæt de små dele på samme plade med lidt afstand i mellem. Bages ved 160 grader varmluft i ca. 6- 35 minutter afhængig af størrelse og tykkelse. 
  7. Samling/lim:
    Når delene til huset er afkølede, samles huset ved at dyppe de sider, der skal 'limes' sammen i isomalt.Isomalten smeltes til gennemsigtig karamel i bunden af en gryde eller en pande, hvorefter delene straks sættes sammen. Pas på: det er rigtigt varmt!!! 
  8. Glasur:
    Sigtet flormelis og æggehvide piskes hvidt og luftigt med håndmikser. Glasuren er perfekt, når den ikke flyder sammen, når piskningen stoppes (tilføj mere eller mindre æggehvide).
  9. Den færdige glasur kommes op i et cornet (et kræmmerhus af bagepapir) eller i en engangssprøjtepose med eller uden stjerne tyl i.
  10. Pynt huset med glasur. Du bestemmer selv, hvordan det skal se ud. Du kan også supplere med eksempelvis farvet glasur, sukkerkugler, krymmel, marcipan, hakkede nødder el. lign. 
  11. Væggenes dimensioner:
    Højde: 15 cm.
    Længde: 25 cm.
  12. Tagets dimensioner (to sider):
    Højde: 15 cm.
    Længde: 30 cm.
  13. Gavlenes dimensioner:
    Højde: 15 cm.
    Højde i midten (til spids): 21 cm.
    Bredde: 14 cm.
  14. Skorstenens dimensioner:
    Bredde: 3,5 cm.
  15. Dørens dimensioner:
    Højde: 9 cm.
    Bredde: 5 cm.