Kagehus med fri fantasi
Udfordring: Du skal bage et kagehus af krydderkagedej. Huset bages i flere dele, som efterfølgende samles/limes med smeltet isomalt og pyntes med sprøjteglasur i fri fantasi. Huset skal have mindst 4 vinduer, 1 dør og 1 skorsten. Du må gerne bage ekstra figurer, som eksempelvis pebernødder, juletræer eller lignende, som du kan pynte opstillingen med. Det er også muligt at bage en 'grund' til huset - kun fantasien sætter grænser…
Tilberedningstid:
3 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Krydderkagedej
- 500 g brun farin
- 560 g lys sirup
- 200 g smør
- 2 spsk. stødt kanel
- 2 spsk. stødt ingefær
- 6 dl mælk
- 2 spsk. bagepulver
- 1,8 kg hvedemel
Samling
- 2-300 g isomalt
Glasur
- 450 g sigtet flormelis
- 150 g pasteuriserede æggehvide
Pynt
- evt. slik, krymmel, nødder mv.
Fremgangsmåde
- Krydderkagedej:
Smelt farin, sirup, smør og krydderier i en gryde over svag varme til ca. 60 grader. - Bland mel og bagepulver i en røremaskineskål og tilsæt den varme krydderblanding.Ælt straks med dejkrogen og tilsæt også mælken. Ælt dejen kort til den er glat og smidig.
- Kom dejen i en plasticpose, mas den flad og læg den kort tid i fryseren, så dejen bliver hurtigt kold.
- Rul den kolde dej ud på bagepapir med lidt ekstra mel i en bageplades fulde størrelse, i en tykkelse på 4 mm. og sæt straks denne i fryseren. Gentag til du har 4 - 5 plader i alt.
- Skær delene til huset ud efter anvisningen. De store dele skæres bedst ud på selve bagepladen, de skal bages på.
- Sæt de små dele på samme plade med lidt afstand i mellem. Bages ved 160 grader varmluft i ca. 6- 35 minutter afhængig af størrelse og tykkelse.
- Samling/lim:
Når delene til huset er afkølede, samles huset ved at dyppe de sider, der skal 'limes' sammen i isomalt.Isomalten smeltes til gennemsigtig karamel i bunden af en gryde eller en pande, hvorefter delene straks sættes sammen. Pas på: det er rigtigt varmt!!! - Glasur:
Sigtet flormelis og æggehvide piskes hvidt og luftigt med håndmikser. Glasuren er perfekt, når den ikke flyder sammen, når piskningen stoppes (tilføj mere eller mindre æggehvide). - Den færdige glasur kommes op i et cornet (et kræmmerhus af bagepapir) eller i en engangssprøjtepose med eller uden stjerne tyl i.
- Pynt huset med glasur. Du bestemmer selv, hvordan det skal se ud. Du kan også supplere med eksempelvis farvet glasur, sukkerkugler, krymmel, marcipan, hakkede nødder el. lign.
- Væggenes dimensioner:
Højde: 15 cm.
Længde: 25 cm. - Tagets dimensioner (to sider):
Højde: 15 cm.
Længde: 30 cm. - Gavlenes dimensioner:
Højde: 15 cm.
Højde i midten (til spids): 21 cm.
Bredde: 14 cm. - Skorstenens dimensioner:
Bredde: 3,5 cm. - Dørens dimensioner:
Højde: 9 cm.
Bredde: 5 cm.