Fint pandekagehus som Liv bagte i Den store Bagedyst. (©DR)

Kagehus med pandekagetag

Kagehus af lækker honningkage pyntet med minipandekager på toppen - præcis som i eventyrene. Kagehuset er sjovt og hyggeligt at lave til jul, og du får her Livs opskrift, som hun bagte det i Den store Bagedyst.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Honningkage

  • 300 g honning
  • 225 g brun farin
  • 225 g smør
  • 2 stk. æg
  • 775 g mel
  • 3 tsk. stødt ingefær
  • 3 tsk. kardemomme
  • 2 stk. appelsin (skal)
    (usprøjtet)
  • 2 stk. citron (skal)
    (usprøjtet)
  • 0,5 tsk. salt
  • 3 tsk. natron

Minipandekager

  • 4,5 dl mælk
  • 0,5 dl øl
  • 130 g rørsukker
  • 1 stang vanilje
  • 130 g smør
  • 100 g mel
  • 2 stk. citroner (skallen)
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • 2 tsk. stød ingefær
  • 6 stk. æg

Bolchestolper

  • 450 g sukker
  • 125 g druesukker
  • 1 dl vand
  • 1 smule rød og hvid pastafarve
  • 1 smule pebermynte aroma

Isomalt

  • 200 g isomalt

Royal icing

  • 1 stk. past. æggehvider
  • 300 g flormelis

Fremgangsmåde

  1. Honningkage:
    Varm honning, brun farin og smør op. Når det er smeltet sammen tilsættes alle krydderierne, samt appelsin- og citronskal og natron. Det bobler nu op. Når det er rørt ud, stilles det kort på køl.
  2. Kom melet i rørsålen og ælt sammen med den lune masse på røremaskine. Sæt enten dejen i køleskab i 30 min., eller kom den i fryseren i cirka 15 min., og så er den klar.
  3. Minipandekager:
    Bland ført alle ingredienserne sammen på nær mel, der piskes i til sidst. Pisk indtil der ikke er flere klumper i. Et fif er at sigte melet deri.
  4. Når du synes massen er tilpas bager du dine pandekager som sædvanligt.
  5. Stikke  nu små pandekager udmed en lille rund udstikker, så du får mini pandekager til dit pandekagehus.
  6. Bolchestolper:
    Kog sukker, druesukker og vand op. Når temperaturen rammer 160 grader, tager du den af blusset.
  7. Hæld en portion bolchemasse på hver sin side af bolchemåtten og kom henholdsvis hvid og rød farve i, samt smagsaroma.
  8. Bearbejd nu massen med dine spartler, så massen får luft og hurtigere køler af. Dette gør at din bolche bliver sprøde og knasende.
  9. Når massen er således at du kan røre ved den (et fif er at vaske dine hænder i koldt vand inden du går i gang), skrækker du mere luft i dem. Til sidst sætter du dem sammen og twister dem lidt, så de får et flot stribede mønster.
  10. Skær dem ud og du har dine bolchestolper.
  11. Isomalt vinduer og samling:
    Smelt isomalten. Lav dine vinduer ved at hælde dem ned i hullerne, der er lavet til vinduer og hold isomalten varm, så den er klar til at samle huset.
  12. Royal icing til vinduer:
    Rør ingredienserne sammen med et piskeris indtil konsistensen er passende.
  13. Opbygning:
    Skær din skabelon ud i tyk pap så den er klar. Rul dejen ud og skær den ud efter skabelon. Bag dejen i 200 grader varmluft i 5-8 minutter. Køl af.
  14. Smelt isomalten og hæld den i hulerne, så det danner en kuppel og ligner vinduer. Kom gerne vingummihjerter på.
  15. Pynt vinduerne med royal icing. Kom pandekagerne på taget med isomalt som lim.
  16. Sæt huset sammen med isomalt ved at dyppe siderne deri. Dyp dine bolchestænger i isomalten og sæt fast på huset og tadaaa - Så har du dit Hans og Grete pandekagehus.