Server disse små mesterværker af fine kager, og forkæl dine nærmeste. (©DR)

Kager med brombær, marcipan og citrus

I første program af Den store bagedyst 2018 bagte Kristoffer disse smukke små tørkager. Kagerne er lavet af mørdej og er fyldt med skønne sager som brombærsylt, marcipan og forkellige citruscremer. Toppen er pyntet med chokolade, og de fine kager pynter lige så fint på bordet, som de ser ud.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 150 g blødt smør
  • 1 æg
  • 110 g flormelis
  • 300 g hvedemel

Brombærsylt

  • 150 g brombær
  • 40 g rørsukker
  • 1½ tsk. vaniljesukker
  • 1 økologisk appelsin, skal heraf
  • lidt maizena til jævning

Marcipancreme

  • 200 kg marcipan
  • 1 økologisk citron, saft og skal heraf
  • 180 g hvid chokolade

Lemoncurd

  • 1½ blad husblad
  • 1 økologisk citron, saft og skal heraf
  • 120 g sukker
  • 1 æg
  • 50 g smør

Pynt

  • 200 g mørk chokolade
  • friske brombær

Appelsinsmørcreme

  • 3 spsk. appelinsaft
  • 50 g blødt smør
  • 1 økologisk appelsin, skal heraf
  • 3½ dl flormelis

Fremgangsmåde

Mørdej

  1. Hæld smør og æg i en skål, ælt det sammen og ælt derefter hurtigt resten af ingredienserne sammen i skålen, indtil dejen er fast. 
  2. Saml det hele til en klump og stil i køleskabet i 20-25 min.

Brombærsylt

  1. Hæld brombær, sukker og vaniljesukker i en gryde og kog det op.
  2. Blend massen med en stavblender og tilføj appelsinskal og maizena, og jævn det mens det koger i et par minutter.
  3. Stil på køl.

Formning af mørdejen

  1. Tag nu mørdejen ud af køleskabet og del den i to lige store stykker. 
  2.  Rul den ene del ud, så den bliver aflang, smal og tynd. Skær seks aflange strimler med målene: 2 cm. bredde og 7,5 cm. lange (disse mål passer til de forme jeg bruger, som er 6 cm i diameter). 
  3. Når alle seks stykker  er skåret ud, rulles en af gangen sammen og placeres indeni din form, der forsigtigt rulles ud langs kanten og trykkes lidt fast i enderne, så de holder sammen. Gentag dette med de resterende 5.
  4. Rul nu den anden del af dejen ud til en rund cirkel med samme tykkelse som den første dej. Skub en plade under, der kan holde til at komme i ovnen - jeg bruger selv en bund fra en stor springform.
  5. Tag nu formene med de udrullede stykker dej og placér oven på den runde dej, og pres formen hårdt ned over. Gentag dette med alle seks forme og fjern det overskydende dej. 
  6. Pres let bunden og kanten af dejene i formene sammen, så de tætner. Husk at stikke huller i bunden af formene med en gaffel, så de ikke løfter sig for meget under bagning.
  7. Bag i forvarmet ovn i ca. 20 min. på 200 grader indtil de er gyldenbrune.
  8. Når de er færdige, sættes de straks på køl.

Marcipancreme

  1. Tag marcipanen, citronsaft og -skal og ælt sammen i en skål. 
  2. Smelt den hvide chokolade, og hæld ned i marcipanmassen og ælt yderligere sammen. Hæld dette i en sprøjtepose.

Lemoncurd

  1. Læg husblassen i blød i en skål fyldt med koldt vand.
  2. Kog citronsaft og skal sammen med ca. 3/4 af sukkeret.
  3. Rør æg og resten af sukkeret sammen - her er det vigtigt at notere sig, at der skal røres, og ikke piskes.
  4. Tag gryden af varmen og hæld ca. 2/3 af den kogende citronmasse i den rørte æg og pisk på laveste niveau.
  5. Tænd for blusset igen (lav varme), og hæld nu det hele tilbage i gryden og pisk gradvist kraftigere og kraftigere. Sluk hurtigt for blusset igen, og pisk til massen tykner og når ned mellem ca. 60-65 grader.
  6. Rør herefter smør og husblas i.
  7. Hæld over kagerne, når temperaturen er ca. 25 - 30 grader.

Fyld kagerne

  1. Sprøjt marcipanmassen i mørdejsbundende så der ca. er 0,5 cm. tilbage til toppen. Pres og glat ud med en ske. 
  2. Hæld en lille smule brombærsylt ovenpå og stil på frys i 5 - 10 min. (alt efter hvor kold din curd er ved at være).
  3. Top nu kagerne med din lemoncurd, så de flugter med kanten af kagen. Kom på frys igen.

Chokoladepynt

  1. Hak chokoladen og kom den i microbølgeovnen i først 30 sekunder, derefter 15 sekunder og nu 5-10 sekunder af gangen, indtil det er smeltet. Pas på det for alt i verden ikke overstiger 34 grader!
  2. Nu det er smeltet, skal du bruge tre stykker konditorplast, klippet i en længde på 25 cm.
  3. Dyp disse i chokoladen, en af gangen, og læg dem på en skærebræt og glat det overskydende chokolade ud med en kagespatel. Vent nogle minutter til chokoladen sætter sig, og prik med en form på ca. 5 cm. i diameter, og prik ude i siden af disse, et hul med en form på ca. 1,5 cm. (til dette bruger jeg bagenden af en tyl).
  4. Sæt nu på køl.

Appelsinsmørcreme

  1. Bland alle ingredienserne og rør dem godt sammen. Put i sprøjtepose med en lille stjernetyl.

Samling af kagerne

  1. Tag de næsten færdige tørkager ud af fryseren og placer et brombær på hver af dem. 
  2. Sprøjt nu appelsincreme ud ved siden af bærret i ca. 3/4 brombærrets højde. 
  3. Prik chokoladen ud og placer hullet over bærret, så det stikker igennem, og lav nu endnu en top med appelsincremen ovenover den anden top, der er lige under chokoladen.
  4. Spis.