Kager med havtorn- og hybencreme
Disse kager minder om en tur til Vesterhavet med deres smag af havtorn og hyben.
Tilberedningstid:
3 timer
Antal portioner:
15 pers.
Kok og program
Ingredienser
Mørdej
- 200 g blødt smør
- 335 g mel
- 25 g finthakkede mandler
- 3 spsk. flormelis
- 1 tsk. salt
- 1 stang vanilje
- 1 stk. æggeblomme
- 4 spsk. koldt vand
Karamelmasse
- 1 dl fløde
- 50 g smør
- 2 spsk. honning
- 1 spsk. agave sirup
- 120 g rørsukker
- 75 g pistacienødder
- 75 g mandler
- 200 g 70% chokolade
Hvid creme
- 0,5 l piskefløde
- 4 blade husblas
- 1 stang vanilje
- 150 g hvid chokolade
Havtorn/hybensylt (laves x2)
- 0,5 dl vand
- 100 g havtorn
- 100 g revet gulerod
- 150 g hyben
- 50 g syrligt æble
- 50 g sukker
- 1 stang vanilje
- 1 smule citronsaft
- 1 blad husblas
Glasstænger
- 100 g flormelis
Fremgangsmåde
Lav mørdej:
- Smørret smuldres i de tørre dele.
- Samles hurtigt med æg og vand. På køl i 1 time.
- Udrul dejen 4 mm på bagepapir og bag i ovnen ved 180 grader i 15 min.
Lav karamelmasse
- Alle ingredienser blandes i gryden og småkoger i 5-10 min, til tyk karamelmasse.
- De hakkede nødder tilsættes i slutningen.
- Massen fordeles jævnt over mørdejen og bages ved 200 g i 15 min.
- Afkøles helt og pensles med mørk chokolade.
- Skæres i små lækre snitter. Ca 50 stk.
Lav hvid creme:
- Husblas lægges i blød i koldt vand.
- Flødes og vaniljen varmes til 80 grader og hældes sammen med hakket hvid chokolade.
- Husblas smeltes direkte i massen.
- Stilles på køl til den er helt afkølet. Pisk den kolde creme cremet og tilsæt sylten.
- Vendes let heri.
- Puttes på sprøjtepose.
Havtorn/hybensylt - lav dobbelt portion:
- Husblas kommes i koldt vand.
- Alle ingredienser hældes op i gryde, på nær sukker.
- Vaniljekornene skrabes ud og stang kommes også i gryden.
- Koges i 15 min, sukker tilsættes og stavblendes. Masses gennem en sigte. Det skal smage syrligt.
- Tilsæt evt. lidt citron. Husblas smeltes heri.
- På køl.
Glasstænger/havtornpigge:
- Flormelis smeltes og hældes sirligt i små tynde streger på bagepapir.
Samling af vesterhavskagerne:
- Cremen sprøjtes ud i den ene ende af snitterne. Pyntes med forglemmigej og skovsyre samt et par pigge. Brug gerne andre blomster efter sæson.