Fine, små kager med dejlig smag af karamel og hyben. (©DR)

Kager med havtorn- og hybencreme

Disse kager minder om en tur til Vesterhavet med deres smag af havtorn og hyben.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 15 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 200 g blødt smør
  • 335 g mel
  • 25 g finthakkede mandler
  • 3 spsk. flormelis
  • 1 tsk. salt
  • 1 stang vanilje
  • 1 stk. æggeblomme
  • 4 spsk. koldt vand

Karamelmasse

  • 1 dl fløde
  • 50 g smør
  • 2 spsk. honning
  • 1 spsk. agave sirup
  • 120 g rørsukker
  • 75 g pistacienødder
  • 75 g mandler
  • 200 g 70% chokolade

Hvid creme

  • 0,5 l piskefløde
  • 4 blade husblas
  • 1 stang vanilje
  • 150 g hvid chokolade

Havtorn/hybensylt (laves x2)

  • 0,5 dl vand
  • 100 g havtorn
  • 100 g revet gulerod
  • 150 g hyben
  • 50 g syrligt æble
  • 50 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 smule citronsaft
  • 1 blad husblas

Glasstænger

  • 100 g flormelis

Fremgangsmåde

Lav mørdej:

  1. Smørret smuldres i de tørre dele.

  2. Samles hurtigt med æg og vand. På køl i 1 time.

  3. Udrul dejen 4 mm på bagepapir og bag i ovnen ved 180 grader i 15 min. 

Lav karamelmasse

  1. Alle ingredienser blandes i gryden og småkoger i 5-10 min, til tyk karamelmasse.

  2. De hakkede nødder tilsættes i slutningen.

  3. Massen fordeles jævnt over mørdejen og bages ved 200 g i 15 min.

  4. Afkøles helt og pensles med mørk chokolade.

  5. Skæres i små lækre snitter. Ca 50 stk. 

Lav hvid creme:

  1. Husblas lægges i blød i koldt vand.

  2. Flødes og vaniljen varmes til 80 grader og hældes sammen med hakket hvid chokolade.

  3. Husblas smeltes direkte i massen.

  4. Stilles på køl til den er helt afkølet. Pisk den kolde creme cremet og tilsæt sylten. 

  5. Vendes let heri.

  6. Puttes på sprøjtepose. 

Havtorn/hybensylt - lav dobbelt portion:

  1. Husblas kommes i koldt vand.

  2. Alle ingredienser hældes op i gryde, på nær sukker. 

  3. Vaniljekornene skrabes ud og stang kommes også i gryden.

  4. Koges i 15 min, sukker tilsættes og stavblendes. Masses gennem en sigte. Det skal smage syrligt.

  5. Tilsæt evt. lidt citron. Husblas smeltes heri.

  6. På køl. 

Glasstænger/havtornpigge:

  1. Flormelis smeltes og hældes sirligt i små tynde streger på bagepapir. 

Samling af vesterhavskagerne:

  1. Cremen sprøjtes ud i den ene ende af snitterne. Pyntes med forglemmigej og skovsyre samt et par pigge. Brug gerne andre blomster efter sæson.