Kajkager med sit sjove udseende fyldt med marmelade og sød italiensk marengs. (©DR)

Kajkager

Her er en opskrift på den klassiske Kajkage med mazarinbund, smørcreme og marcipan.

Tilberedningstid: 2 timer, 45 min. Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Mazarinbunde

  • 50 g smør
  • 50 g sukker
  • 75 g marcipan
  • 1 stk. æg
  • 60 g mel
  • 20 g kartoffelmel
  • 0,5 tsk. bagepulver

Marmelade

  • 100 g hindbær
  • 100 g syltesukker
  • 1 smule citronsaft

Smørcreme

  • 125 g smør
  • 1 stk. æggeblomme
  • 75 g flormelis
  • 1 stang vanilje

Italiensk marengs

  • 100 g hindbær
  • 1 dl vand
  • 125 g sukker
  • 75 g æggehvide
  • 25 g flormelis

Marcipanovertræk

  • 450 g marcipan
  • 225 g flormelis
  • 55 g glukosesirup
  • 1 smule rød og grøn frugtfarve

Royal icing

  • 1 smule flormelis
  • 1 smule æggehvide
  • 1 smule kakao

Fremgangsmåde

Lav mazarinbunde:

  1. Pisk smør, sukker og marcipan sammen til det er lyst. Tilsæt ægget og pisk til sukkeret er opløst.

  2. Bland de tørre ingredienser sammen og sigt dem ned til de øvrige ingredienser og vend det hele sammen med en gummiskraber. Smør mazarindejen ud i en lille centimeters tykkelse på en smurt bagemåtte og bag bunden ved 180 grader, til den er gylden.

Lav marmelade:

  1. Kog hindbærrene med syltesukker og citronsaft, og køl marmeladen ned, så den tykner.

Lav smørcreme:

  1. Røres længe på røremaskinen med k-spaden til det er lyst og luftigt. Tilsæt en spsk. pulveriserede, frysetørrede hindbær.

Italiensk marengs:

  1. Hindbærrene koges med 1dl vand. Sigt væden over i en gryde og kog med sukker til en tæt sirup. En dråbe skal samle sig, når den dryppes ned i vand.

  2. Æggehviderne piskes med flormelis til det netop begynder at skumme. Tilsæt den kogende hindbærsukkerlage, og pisk til marengsen er kold.

  3. Vend et par spsk. af marengsen i smørcremen, så den bliver homogen. Tilsæt herefter mere marengs, lidt efter lidt, til ca. halvdelen er marengsen er brugt.
    (Resten af marengsen skal ikke bruges. Den er kun lavet, fordi det er svært at lave en mindre mængde i røreskålen).

Lav marcipanovertræk:

  1. Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup godt sammen. Tag en lille klump fra til Kajkagernes tunger.

  2. Ælt grøn frugtfarve ind i den store klump og rød frugtfarve i den lille klump.

  3. Marcipanen farves, lidt rød, resten grøn.

Opbygning:

  1. Stik bundene ud med en 6 cm udstikker og smør dem med marmelade.

  2. Kom smørcremen i en sprøjtepose med en stor glat tylle, og sprøjt cremen på bunden helt ud til kanten, og i 5 cm høje toppe.

  3. Køl kagerne ned.

  4. Kom lidt flormelis på bordet og rul marcipan ud i et par mm's tykkelse.

  5. Skær cirkler af ca. 13-14 cm ud af marcipanen.

  6. Overtræk nu kagerne med marcipanskiven, der foldes rundt om kagerne.

  7. Rul den røde marcipan tyndt ud, skær "tunger". Skær en mund i hver kage og giv hver Kaj-kage en tunge i munden.

Royal Icing:

  1. Pisk æggehvider og flormelis luftige, til glasuren ikke flyder mere.

  2. Tag noget af glasuren fra og farv den mørk med kakao.

  3. Lav cornet'er/kræmmerhuse af bagepapir og fyld glasuren heri.

  4. Giv kagerne fine hvide øjne med den hvide glasur, og efterfølgende mørke pupiller med den mørke.

Kaj er født!