Kanokagen smager af Sverige - af kanel og blåbær. (©DR)

Kanokage

Denne sjove kanokage bagte Christina i Den store bagedyst 2018, da der var svensk tema. Christina valgte at lave en kano, fordi hun som helt ung var på kanotur på Sveriges søer og husker det som en fantastisk oplevelse. Kagen er lavet af kanelbunde lagt sammen om solbær- og citronmousse, og den overtrækkes med marcipan og pyntes med fondant.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kanelbunde

  • 130 g smør
  • 300 g sukker
  • 2 æg
  • 400 g hvedemel
  • 2 tsk. natron
  • 4½ tsk. kanel
  • 4 dl kærnemælk

Blåbærmousse

  • 3 blade husblas
  • 200 g blåbær
  • 1 citron, saft og skal heraf
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. vanijesukker
  • 2 dl piskefløde

Citronmousse

  • 4 blade husblas
  • 2 citroner, saft og skal
  • 2½ spsk. sukker
  • 2 dl fløde
  • 2 spsk. creme fraiche 9%

Marcipanovertræk

  • 500 g ren rå marcipan
  • 65 g glukosesirup
  • 225 g flormelis
  • orange og brun pastafarve
  • lidt vodka

Fondantpynt

  • 15 skumfiduser
  • 2 tsk. vand
  • 1 tsk. olie
  • ca. 250 g flormelis
  • blå pastafarve

Kiksebund

  • 8 digestivekiks

Smørcreme

  • 250 g smør, blødt
  • 300 g flormelis
  • 1 dl lun mælk

Fremgangsmåde

Kanelbunde

  1. Smør og sukker pisket hvidt.
  2. Tilsæt æg og pisk godt.
  3. Bland mel, natron og kanel sammen.
  4. Tilsæt skiftevis kærnemælk og melblandingen
  5. Hæld dejen ud på to plader med bagepapir og bag ved 200 grader varmluft i ca. 10 min. Lad køle af.
  6. Stik bundene ud (jeg har fået specialfremstillet en form). Gem det resterende kage til senere brug.

Blåbærmousse

  1. Udblød husblas i koldt vand.
  2. Varm blåbær op i gryde sammen med citronskal og -saft , sukker og vaniljesukker. 
  3. Når det har kogt, blendes det og husblas tilsættes. Stil på køl indtil brug.
  4. Pisk fløden let og tilsæt de blendede blåbær lidt efter lidt. Hold lidt tilbage til bunden.

Citronmousse

  1. Læg husblas i blød. Riv citronerne og pres saften, og varmop i en gryde med sukker.
  2. Tilsæt husblas og lad køle af. 
  3. Piskfløden let og tilsæt creme fraiche.
  4. Bland citron og fløde sammen.

Samling af kagen

  1. Beklæd din form med kageplast.
  2. Læg en bund i. Hæld en lille smule af blåbærsylten oven på bundene.
  3. Hæld blåbærmousse i (ca. 1 til 1,5 cm). Læg endnu en bund i.
  4. Gentag med citronmousse.
  5. Til sidst lægges den sidste bund på og stilles på frost, indtil kagen har sat sig.

Marcipanovertræk

  1. Riv marcipanen. Tilsæt glukosesirup og flormelis og bland sammen til en god, fast masse.
  2. En passende del farves med orange pastafarve, mens en lille portion blandes med brun farve til sten.
  3. Årene laves ved at rulle en marcipanklump ud. En passende str. grillspyd ligges ind i marcipanen og formes til en åre. Lav en mere. Lav riller, så det ligner træ og mal med lidt brun pastafarve, som er blandet med en lille smule vodka.
  4. Den orange marcipan rulles ud. Med målebånd måler du to sider op, så de passer til kanoens sider.
  5. Ligeledes laves kanoens bund, ved at måle op. Der laves årer med en lille kniv, og den males også med brun farve.
  6. Lav to små brædder på samme måde og mal også dem.
  7. Af en lille klump marcipan laves sten. Farv dem brune og lav små sten til pynt.

Fondantpynt

  1. Varm skumfiduser sammen med vandog olie i microovn i ca. 1 minut.
  2. Bland flormelis og blå pastafarve i og form til en klump. Lig på køl til senere brug.

Kiksebund

  1. Knus kiks i en pose ved at banke dem med en kagerulle.

Smørcreme

  1. Pisk stuetempereret smør sammen med flormelis. Hæld gradvist flormelis i. Brug den lune mælk, hvis den bliver for tyk.

Klargøring af kagen

  1. Når kagen har sat sig, skæres den til, så den kommer til at ligne en kano.
  2. Smør den op med smørcreme.
  3. Skær en lille tynd kant af den resterende kage, og læg rundt langs kanoen, så den danner en kant.
  4. Stil på køl til smørcremen er stivnet lidt.
  5. Gentag opsmøringen og stil på køl.
  6. Varm vand op til kogepunktet. Stik din spatel i den varme vand og ret kanter af på kagen, så den står helt skarpt.

Marcipanovertræk

  1. Læg den brune marcipanbund ned i kagen.
  2. Sæt de orange sider på kagen. Sørg for at få samlet enderne godt sammen. Det kan godt være lidt svært at få helt pænt.
  3. læg ”træpladerne” ned så det ligner en kano. Lig årene oven på.
  4. Mal forsigtigt en grøn kant langs bådens kant.

"Fondant-vand”

  1. Rul ud i passende str. Pas til så den passer, og så det ser ud som kanoen står lidt i vandet.
  2. Læg de knuste kiks på, så det ser ud som om kagen står på en bred.
  3. Pynt til sidst med sten og evt. lidt grøn smørcreme som blade rundt om stenene.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 3