Mette Blomsterbergs smukke dessert er oplagt at servere til nytår. (©DR)

Karamelparfait

Lav denne udsøgte og velsmagende dessert, som Mette Blomsterberg laver i "Nytår med Price og Blomsterberg". En fuldstændig fantastisk dessert, som vil imponere dine gæster!

Vær opmærksom på, at karamelparfait skal stå på køl i minimum 5 timer.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Karamelparfait

  • 75 g hvidt sukker
  • 1 dl mælk
  • 50 g pasteuriserede æggeblommer
  • 3 dl piskefløde
  • 8 stk. cylinderforme
    (5 cm i diameter, 5 cm høje)
  • 1 stk. 1,2 m. lagkageplast/chokoladefolie

Æblekompot

  • 1 stk. polynesisk vaniljestang
  • 125 g sukker
  • 4 stk. store madæbler
  • 0,5 stk. citron
    (saften)
  • 1,5 dl vand
  • 1,5 dl cava

Karamel paraboler

  • 150 g isomalt
  • 2 spsk. god kakao

Fremgangsmåde

Lav karamelparfait: 

  1. Klargør cylinderformene med tilklippet lagkageplast/chokoladefolie, der er lagt på indersiden af formene, og stil dem på bagepapir i fryseren, så formene er iskolde, når de skal fyldes med iscreme. 
  2. Smelt halvdelen af sukkeret til en godt gylden karamel - ikke mørkebrun. Tag gryden af varmen. 
  3. Hæld mælken over karamellen og sæt igen gryden over svag varme, til karamellen er smeltet. 
  4. Kom den smeltede karamel ned i en lille, flad beholder og afkøl den helt i fryseren i nogle minutter. 
  5. Pisk imens æggeblommerne og det resterende sukker til en tyk æggesnaps. 
  6. Pisk fløden til skum. Vend forsigtigt æggesnaps, flødeskum og iskold karamel sammen, til massen er ensartet. 
  7. Fyld iscremen i de iskolde forme med, stryg dem glatte på toppen med en paletkniv, og nedfrys dem i minimum 5 timer, eller gerne tildækket et par dage.

Lav æblekompot:

  1. Halver vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud med en lille kniv. 
  2. Skræl æblerne, skær dem i kvarter og befri dem for kernehus. Kog æblebåde, vaniljesukker, sukker, citronsaft, vand, Cava og den tomme vaniljestang under låg til æblerne koger let ud, ca. i 15 min. Tag gryden af varmen.

Lav karamel parabobler: 

NB: Dette er ikke fremgangsmåden i udsendelsen, men det er den fremgangsmåde, Mette Blomsterberg anbefaler

  1. Klargør en skål med isvand og få dråber smagsneutral olie. 
  2. Stil en "suppeøse" ca. 8 cm. i diameter ned i isvandet. 
  3. Smelt Isomalten i en lille kasserolle til let gylden karamel, og tag gryden af varmen og lad den stå på et klæde nogle minutter til karamellen bliver lidt sejere i konsistensen. 
  4. Tag den iskolde øse op af isvandet og dyp en spiseske i karamellen som straks "tegnes" i "krusseduller" på bagsiden af den kolde øse. 
  5. Løsn karamel"parabolen" så snart den begynder at sætte sig - vær forsigtig… 
  6. Gentag igen og igen, hele tiden på iskold øse. (Husk at lave nogle ekstra, da de nemt går i stykker). 
  7. Opvarm isomalten igen, hvis det er nødvendigt. 
  8. Opbevar karamel"parabolerne" i en lufttæt beholder indtil anretningen med god afstand til hinanden.

Anretning: 

  1. Befri karamelparfaiten fra formene ved at trykke dem ud og befri dem fra plasten. 
  2. Drys dem straks med kakao gennem en lille sigte. 
  3. Lun eventuelt æblekompotten en lille bitte smule, inden den anrettes fint i smukke, dybe tallerkener (3-4 spsk. i hver tallerken). 
  4. Placér de iskolde parfaiter i karamel"parabolerne" på æblekompotten og servér straks.

Opskriften findes i samlingen

Desserter til nytårsaften