De lune pirogger toppes traditionelt med en blanding af æg og smør. (©DR)

Karjalanpiirakka - Kareliske pirogger med ris

I Findland udforskede brødrene Prices den finske madkultur og lavede blandt andet disse kareliske pirogger, der fyldes med en slags risengrød. De friskbagte pirogger toppes med æggesmør, der består af hårdkogte, hakkede æg vendt med smør.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Ingredienser

Fyld

  • 1 l mælk
  • 3 dl vand
  • 185 g grødris
  • salt efter smag

Bunde

  • 2½ dl vand
  • 300 g hvedemel
  • 200 g rugmel
  • 1 tsk. salt

Æggesmør

  • 6 hårdkogte æg
  • 150 g blødt smør

Fremgangsmåde

Fyld

Bring vandet i kog i en gryde og lad risen koge i nogle minutter. Tilsæt mælk og dæmp varmen. Lad grøden simre under låg og rør i gryden med jævne mellemrum, så den ikke brænder i bunden. Når den har nået grødkonsistens, er den færdig. Smag til med salt og lad den køle af.

Bunde

Bland de to slags mel og saltet. Tilsæt vand og ælt igennem til en ret hård dej.

Rul dejen til en pølse og del den i 24 dele. Tril hvert stykke til en kugle og rul dem ud til papirtynde ovaler. Stak dem med lidt mel imellem lagene, så de ikke klistrer sammen.

Børst melet af dejstykkerne. Læg to spiseskefulde grød på hvert stykke dej i en oval form. Knib enderne af dejen sammen, så der nærmest dannes en oval “båd”. Knib dejen sammen på hver langside 4-5 steder. Bag piroggerne ved 240 grader i ca. 20 minutter, til de er sprøde og gyldne. Spis dem lune med æggesmør ovenpå: 6 hårdkogte æg hakkes fint og blandes med 150 g blødt smør.