Klassisk karrysalat til sildemaden (©DR)

Karrysalat

Karrysalat er et must på enhver sildemad. Ingen påskefrokost eller julefrokost uden sild og karrysalat på bordet. Denne nemme opskrift på karrysalat er den helt klassiske variant, som brødrene Price lavede i programmet Spise med Price.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 5 spsk. hjemmerørt mayonnaise
  • 2-3 spsk. creme fraiche 38%
  • 3-5 tsk. hjemmelavet karry
    (se opskrift)
  • 2 stk. hårdkogte æg
  • 3-4 spsk. syltede agurker
  • 3-4 spsk. kogt sprængt tunge
    (kan udelades)
  • 2-3 spsk. søde ansjoser
    (kan udelades)
  • 1 spsk. skalotteløg
  • 2 spsk. purløg
  • 1 smule salt
  • 1 knivspids peber
  • 1 smule sukker

Hjemmelavet karry

  • 2 tsk. tørret knust chili
  • 2 spsk. korianderfrø
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 spsk. sorte peberkorn
  • 1 tsk. nelliker
  • 1 tsk. bukkehornsfrø
  • 1 tsk. sennepsfrø
  • 1 tsk. groft havsalt
  • 0,5 tsk. revet muskat
  • 2 tsk. stødt gurkemeje
  • 1 tsk. stødt ingefær

Grundmayonnaise

  • 2 stk. past. æggeblommer
  • 5 dl vindruekerneolie
  • 1 tsk. sennep
  • 3-4 tsk. sherryvinaigre
  • 1 smule citronsaft
    (efter smag)
  • 1 tsk. salt
  • 1 knivspids peber

Fremgangsmåde

  1. Rør mayonnaise, creme fraiche og karry sammen. Hak de øvrige ingredienser i tern og læg dem i en skål for sig og bland dem. Kom karrymayonnaise i, til konsistensen er passende.

  2. Hvis karrysalaten virker for fast i det, tilsættes evt. lidt mere mayonnaise. Smag til med salt, peber og evt. en smule sukker. Mængden af karry kan naturligvis også justeres efter smag.

  3. Hvis du selv vil lave din karry: Rist chili, korianderfrø, nelliker, spidskommen, peberkorn, bukkehornsfrø og sennepsfrø på en tør pande ved svag varme, til de dufter uden at tage farve. Mal eller stød krydderierne til pulver sammen med salt. Tilføj muskatnød, gurkemeje og ingefær.

  4. Grundmayonnaise:
    Det er vigtigt at æggene og olien har nogenlunde samme temperatur.

  5. I en skål kommes æggeblommer, sennep, sherryvinaigre samt salt og peber. Pisk det grundigt sammen og tilsæt derpå olie lidt efter lidt, mens der piskes konstant. Når mayonnaisen begynder at samle sig, kan man godt hælde olien i lidt hurtigere.

  6. Smag mayonnaisen til med citronsaft og evt. mere salt og peber.