Søde kartoffelkager med vandbakkelsesdej og vaniljecreme. (©DR)

Kartoffelkager med pistacie

Otte fine kartoffelkager bliver af denne opskrift med vandbakkelse og sød vaniljecreme.

Tilberedningstid: 2 timer, 15 min. Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Vandbakkelsesdej

  • 150 g smør
  • 3 dl vand
  • 1 spsk. sukker
  • 150 g mel
  • 4 stk. hele æg

Vaniljecreme

  • 4 dl sødmælk
  • 1,5 stang vanilje
  • 4 stk. æggeblommer
  • 90 g sukker
  • 4 tsk. maizena
  • 2 dl fløde

Desuden

  • 300 g marcipan
  • 1 smule kakaodrys
  • 1 smule pistaciekerner

Fremgangsmåde

  1. Start med at forberede cremen som skal køle af inden den blandes med flødeskum. 
  2. Mælken koges op med vaniliekorn og de hele stænger 
  3. Æggeblommerne piskes hvide med sukker og maizena. 
  4. Når mælken koger hældes den stille og roligt i æggeblandingen, mens der piskes godt igennem, hæld derefter det hele tilbage i gryden under fortsat piskning til cremen tykner. Det er vigtigt, at få det pisket godt , så der ikke kommer klumper. 
  5. Hæld derefter cremen over i et fad evt. en foliebakke og stil den på køl. Gerne køleskab, men skal det gå ekstra stærkt brug da fryseren.  
  6. Når den er afkølet, pisk da fløden og bland den med cremen, hæld op i en sprøjtepose og stil cremen på køl igen. 
  7. Til vandbakkelserne smeltes smør i en gryde med vand og sukker. Tag gryden af varmen. 
  8. Melet tilsættes i en omgang, og der røres rundt med en træske til det er en samlet masse. Lad det køle lidt ca. 5 min. 
  9. Rør et æg i ad gangen og lad dejen samle sig helt inden et nyt æg kommer i. Det sidste æg piskes let med en gaffel og hældes i en lille skål og tilsættes dejen lidt efter lidt. Det er vigtigt at dejen ikke bliver for flydende, den skal være blank og skinnende og have konsistens som lidt tyk kagedej. 
  10. Når dejen er færdig hældes den i en sprøjtepose og sprøjtes ud på en bageplade beklædt med bagepapir i den ønskede størrelse. Pas på, de ikke bliver alt for store, for så kan de nemlig være lidt svære at få til at hæve helt op. Ca. på størrelse med en mellem bagekartoffel. Ønsker du små kartoffelkager lav dem da ca. 2cm brede og 3cm lange. 
  11. Bag dem midt i ovnen på 225? de første 15 min. og skru derefter ovnen ned på 200?og bag dem i yderligere 10-15min. 
  12. Vigtigt: åbn ikke ovnen de første 20min da de ellers falder sammen! Lad dem køle af på en bagerist. 
  13. Marcipanen æltes blød og rulles ud med lidt flormelis. Stikkes ud i passende størrelse så de kan lægges som låg ovenpå kagen.  
  14. Læg alle marcipan lågene på et stykke bagepapir og drys dem jævnt med kakao.  
  15. Skær et lille hul i vandbakkelsesdejen og sprøjt creme i. Sprøjt også en lille klat ovenpå kagen som skal holde marcipanen fast.  
  16. Drys med lidt finthakket pistacie og server- gerne på en fint fad.