Kartoffelsalat af nye kartofler er dejligt tilbehør til al sommer- og grillmad. (©DR)

Kartofler med røget olie

En skøn opskrift på nye kartofler med urter, citron og røget olie. Kartoflerne er dejligt tilbehør til al mad - også grillmad.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

Røget olie

  • 3 dl vindruekerneolie
  • 2 dl bøgesmuld

Kartofler

  • 800 g nye, kogte kartofler
  • ½ økologisk citron
  • 2 spsk. salt
  • 5-6 spsk. røget olie
  • 5 spsk. olivenolie
  • 1 dl hakket purløg, estragon eller lign.

Fremgangsmåde

Røget olie

  1. Sørg for at der er en lille smule gløder tilbage i kuglegrillen, men ikke for mange - det skal ikke være for varmt.
  2. Hæld olien op i et ildfast fad (ca. 30 cm langt), så overfladen er stor og olien lægger i et ca. 1½ cm tykt lag.
  3. Strø bøgesmulden i et tyktlag over gløderne, sæt oliefadet på risten, luk låget og alle spjæld i top og bund på kuglegrillen. Lad det stå i ca. 15-20 min. eller til røgen er væk.
  4. Nu kan olien hældes i en skål og opbevares i flere uger i køleskabet, hvor man kan bruge den til at give røgsmag til vinaigretter, salater, kød, fjerkær og fisk.

Kartofler

  1. Kog kartoflerne i vand, der dækker, med salt og den halve citron (kommes i med skræl og det hele). Kartoflerne skal være godt møre.
  2. Hæld vand og citron af kartoflerne, og kom dem i en halvdyb skål. 
  3. Mas kartoflerne en lille smule og fordel med en ske, den røgede olie og olivenolien over kartoflerne. Drys til sidst med de hakkede krydderurter og servér.