Englænderne elsker denne kage! Det er en kvadratisk mandelkage med kvadratiske tern, og overtrækket er enten af marcipan, fondant, eller 50/50 marcipan/fondant. (©DR)

Katrines Battenberg

I denne uge af Den store bagedyst står i det engelske tegn. I den anledning udfordrer Katrine Foged Thomsen deltagerne med den engelske Battenberg-kage, der hører til på et traditionelt engelsk tebord.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Dej

  • 600 g smør
    (stuetempereret)
  • 4 tsk. vaniljesukker
  • 600 g sukker
  • 600 g mel
  • 9 æg
    (stuetemperatur)
  • 4 tsk. bagepulver
  • en smule rød og gul pastafarve
  • en smule sprayfedt
  • 4 stk. aluminiumsforme 22 x 8,5 centimeter

Abrikosmarmelade

  • 250 g tørrede abrikoser
  • 3,5 dl vand
  • 150 g sukker
  • 1 vaniljestang

Overtræksmarcipan

  • 500 g marcipan
  • 300 g flormelis
  • 80 g glukose
  • en smule grøn pastafarve
  • ½ dl kakaopulver
  • en 'crimpler'
    (til kantens buede mønster)

Glasur

  • 100 g flormelis
  • en smule æggehvide
    (efter egen smag)
  • en smule ivory pastafarve

Fremgangsmåde

Dej:

  1. Pisk smør, sukker og vaniljesukker til en let og luftig masse. 
  2. Tilsæt æggene lidt ad gangen.
  3. Vend mel og bagepulver i.  
  4. Del dejen i to nøjagtig lige store portioner, og tilsæt henholdsvis gul og rød farve i passende mængde. 
  5. Spray formene med fedt, og fór med bagepapir – klippet til, så det passer i bunden og op ad formenes ender.
  6. Fordel dejen med cirka 500 gram i hver form - to med gul dej og to med rød. Bag disse i cirka 35-40 minutter. Køl kagerne af.   

Abrikosmarmelade:  

  1. Hak abrikoserne i små tern, og kog dem med vand og vaniljestang 10 min.  
  2. Tilsæt sukker, og lad det koge yderligere 8-10 min.  
  3. Blend marmeladen med stavblender til en fin og homogen masse.    

Overtræksmarcipan:  

  1. Bland marcipan, flormelis og glukose med håndkraft til en god konsistens, som du kan arbejde med.  
  2. Tag en smule fra til roser og blade, og del i tre.  
  3. To af disse klumper farves med hhv. kakaopulver og grøn farve.
  4. Form roser af den brune og den ufarvede del. Og blade af den grønne.  
  5. Rul marcipanen til overtrækket ud i passende tykkelse, så det akkurat er stort nok til at dække hele kagen.    

Samling af kagen:  

  1. Skær kagerne ud i stave: Knap 3 x 3 cm i hele formens længde. 
  2. Du skal bruge fem stave i den ene farve og fire i den anden.  
  3. Kagen samles i 'skaktern' ved at bruge din abrikosmarmelade som 'klister' imellem stavene.  
  4. Smør også kagen op yderst med marmeladen, så marcipanen kan hænge fast.  
  5. Brug din 'crimper' til at lave en smuk kant hele vejen rundt øverst. 
  6. Pynt med blade og roser – mal evt. ekstra blade med den grønne pastafarve på marcipanen.   

Glasur:  

  1. Bland ingredienserne til en flot elfenbensfarvet glasur i den rette konsistens.  
  2. Hæld glasuren i et cornette og sprøjt en dråbekant forneden og prikker foroven.