Katrines Battenberg
I denne uge af Den store bagedyst står i det engelske tegn. I den anledning udfordrer Katrine Foged Thomsen deltagerne med den engelske Battenberg-kage, der hører til på et traditionelt engelsk tebord.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Dej
-
600 g
smør
(stuetempereret)
- 4 tsk. vaniljesukker
- 600 g sukker
- 600 g mel
-
9
æg
(stuetemperatur)
- 4 tsk. bagepulver
- en smule rød og gul pastafarve
- en smule sprayfedt
- 4 stk. aluminiumsforme 22 x 8,5 centimeter
Abrikosmarmelade
- 250 g tørrede abrikoser
- 3,5 dl vand
- 150 g sukker
- 1 vaniljestang
Overtræksmarcipan
- 500 g marcipan
- 300 g flormelis
- 80 g glukose
- en smule grøn pastafarve
- ½ dl kakaopulver
-
en
'crimpler'
(til kantens buede mønster)
Glasur
- 100 g flormelis
-
en smule
æggehvide
(efter egen smag)
- en smule ivory pastafarve
Fremgangsmåde
Dej:
- Pisk smør, sukker og vaniljesukker til en let og luftig masse.
- Tilsæt æggene lidt ad gangen.
- Vend mel og bagepulver i.
- Del dejen i to nøjagtig lige store portioner, og tilsæt henholdsvis gul og rød farve i passende mængde.
- Spray formene med fedt, og fór med bagepapir – klippet til, så det passer i bunden og op ad formenes ender.
- Fordel dejen med cirka 500 gram i hver form - to med gul dej og to med rød. Bag disse i cirka 35-40 minutter. Køl kagerne af.
Abrikosmarmelade:
- Hak abrikoserne i små tern, og kog dem med vand og vaniljestang 10 min.
- Tilsæt sukker, og lad det koge yderligere 8-10 min.
- Blend marmeladen med stavblender til en fin og homogen masse.
Overtræksmarcipan:
- Bland marcipan, flormelis og glukose med håndkraft til en god konsistens, som du kan arbejde med.
- Tag en smule fra til roser og blade, og del i tre.
- To af disse klumper farves med hhv. kakaopulver og grøn farve.
- Form roser af den brune og den ufarvede del. Og blade af den grønne.
- Rul marcipanen til overtrækket ud i passende tykkelse, så det akkurat er stort nok til at dække hele kagen.
Samling af kagen:
- Skær kagerne ud i stave: Knap 3 x 3 cm i hele formens længde.
- Du skal bruge fem stave i den ene farve og fire i den anden.
- Kagen samles i 'skaktern' ved at bruge din abrikosmarmelade som 'klister' imellem stavene.
- Smør også kagen op yderst med marmeladen, så marcipanen kan hænge fast.
- Brug din 'crimper' til at lave en smuk kant hele vejen rundt øverst.
- Pynt med blade og roser – mal evt. ekstra blade med den grønne pastafarve på marcipanen.
Glasur:
- Bland ingredienserne til en flot elfenbensfarvet glasur i den rette konsistens.
- Hæld glasuren i et cornette og sprøjt en dråbekant forneden og prikker foroven.