Kagen har bl.a. en sprød kiksebund, hvid chokolademousse med blåbær og en chokoladeostecreme som pynt. Foto: DR (©DR)

Kiksekage med chokolade-ostecreme

Kiksekage er en gammel klassisk opskrift, men i Den Store Bagedyst i 2012 lavede Ditte denne nye og anderledes udgave af en kiksekage, som blandt andet indeholder en hvid chokolademousse med blåbær og en chokoladeganache.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kiksebund

  • 100 g smør
  • 200 g digestive kiks

Chokolade-oste-creme

  • 2 blade husblas
  • 200 g flødeost med chokolade
  • 0,5 stk. usprøjtet lime
    (saft og skal heraf)
  • 0,75 dl creme fraiche 18%
  • 65 g flormelis
  • 2 dl piskefløde

Hvid chokolademousse med blåbær

  • 50 g æggeblomme
  • 100 g æggehvide
  • 40 g sukker
  • 1 stk. vaniljestang
  • 120 g fløde
  • 40 g husblas
  • 250 g hvid chokolade
  • 150 g friske blåbær

Lagkagebunde

  • 4 stk. æg
  • 150 g sukker
  • 150 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 stk. citron
    (skal heraf)
  • 1 spsk. smør
    (til at smøre formen)
  • 2 spsk. sukker
    (til formen)

Chokoladeganache

  • 2 blad husblas
  • 200 g god chokolade
  • 5 dl fløde

Fremgangsmåde

  1. Kiksebund:
    Smelt smørret i en gryde, knus kiksene fint (det kan sagtens gøres i hånden, eventuelt i en pose med en kagerulle) og rør kiksene sammen med det smeltede smør. Klip et stykke bagepapir ud, så det passer til bunden af din springform (ca. 22 cm) og beklæd den hermed. Kom kiksemassen i bunden, og pres den godt sammen - ca. ½-1 cm op ad kanten. Bag kiksebunden 15-20 min. ved 200 grader, indtil den er gylden på overfladen. Tag den ud af ovnen og afkøl.
  2. Chokolade-oste-creme:
    Udblød husblassen i en skål med koldt vand i 10 minutter. Tag husblassen op af vandet og kom den i en skål, som tåler varme, og smelt husblassen over vandbad. Rør flødeost, limesaft, limeskal og cremefraiche sammen med flormelis til det er en jævn masse i en skål. Sigt husblassen i cremen, og rør det hurtigt sammen. Pisk fløden til skum og vend den i flødeostcremen. Kom flødeostcremen i formen oven på den bagte kiksebund og smør den ud i et jævnt lag og sæt på køl.
  3. Hvid chokolademousse med blåbær:
    Læg husblas i koldt vand. I en anden skål piskes æggeblommer og 20 g sukker. I en tredje skål piskes hvider og 20 g sukker stive. Fløde og vanilje koges op. Vej 40 g af den blødgjorte husblas af og put den i den varme flødeblanding. Bland den varme masse med æggeblomme-sukkerblandingen. Hæld nu den lune blanding over chokoladen, så den smelter. Vend de piskede æggehvider med sukker i blandingen. 
  4. Hæld cirka 2/3 af moussen i en 22 cm form, igen foret med et stykke udklippet bagepapir i bunden. Når moussen er i formen, "kastes" blåbærrene ned i moussen. De kan også godt lægges i formen inden du hælder massen i - men dette er sjovere. Stil den på køl. Den øvrige mousse gemmes i en skål og skal bruges til opsmøring af den samlede kage.
  5. Lagkagebunde:
    Smør en springform (22 cm i diameter) med smør og drys sukker på. Pisk æg og sukker til en let og luftig æggesnaps. Sigt mel og bagepulver i dejen, og vend det forsigtigt rundt. Hæld straks dejen i formen, og bag kagen nederst i ovnen i ca. 30 minutter ved 200 grader. Når kagen er færdig skal den køle lidt, inden den øverste del skæres af og kasseres så overfladen bliver plan (kagen hæver ofte uens). 
  6. Chokoladeganache:
    Læg husblas i blød i en halv time i koldt vand. Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Varm fløden op til 80 grader og tag gryden af varmen. Hæld fløden over chokoladen af flere omgange, indtil chokoladen er smeltet og er fin blank. Vrid husblassen fri for vand og bland den i chokolademassen. Tildæk massen og sæt den på køl, til den er fast. Lige inden du bruger chokoladeganachen på lagkagen, skal den piskes let og hældes i en sprøjtepose med stjernetyl. 
  7. Samling af kagen:
    Kiksebunden med choko-ostecremen flyttes forsigtigt fra springformen til serveringsfadet. Husk at fjerne bagepapiret! Springformskanten sættes rundt om igen, for at bygge kagen flot op. Den bløde lagkagebund lægges ovenpå, og trykkes let ned.
  8. Nu skal den hvide chokolademousse i formen ovenpå. Hold tung lige i munden, når du nu vender den hvide mousse over kagen. Husk at fjerne bagepapiret. Læg den plane bund øverst og tryk let. Flyt springformen. Når kagen er samlet varmes den resterende hvide chokolademousse forsigtigt op og smøres ud over kagens overdel. Når moussen igen størkner, er den stabil, blank og klistrer godt til din pynt.
  9. Sprøjt chokoladeganachen i små stjerner hele vejen rundt om kagen, til den er helt dækket. Pynt evt. med chokoladesnirkler.

Opskriften findes i samlingen

Opskrifter fra 'Den store bagedyst 2012'

Flere opskrifter fra samlinger

Stefan Rodbjerg JacobsenBrownies med lime 1 time
Merete HessKnasende kanelsnegle 1 time
Stefan Rodbjerg JacobsenCitron- og birkescupcakes 2 timer
ana Frolov ChristensenBanancupcakes 2 timer
Kristian JustesenBedstemor med slag i-cupcakes 2 timer
Ditte MolinGulerodscupcakes 2 timer
Ditte MolinChokoladecupcakes uden mel 2 timer
Nana Frolov ChristensenDeath by chocolate 2 timer, 30 min.