Stjerneskud med dampet og stegt rødspættefilet, rejer og asparges pyntet med dild og citron. Denne fine ret er en klassiker når det gælder forretter og forkostretter, og man forstår godt hvorfor. (©DR)

Klassisk stjerneskud

James Price har kreeret denne klassiske opskrift på stjerneskud. Den har det hele: rødspættefileter, hvidvin, apsarges, rejer, rogn og sågar en hjemmelavet thousand island dressing. Servér fisken på lidt brød og hjertesalat!

Tilberedningstid: 40 min. Antal portioner: 2 pers.

Ingredienser

Stjerneskud

  • 4 stk. rødspættefileter
  • 1 stk. skalotteløg
  • 2 dl hvidvin
  • 1 stk. æg
  • 1 håndfuld rasp
  • 1 smule olie
  • 4 stk. asparges
  • 150 g søkogte rejer
    (I sæson kan fjordrejer benyttes.)
  • 1 bæger lakserogn
    (I sæson kan stenbiderrogn benyttes.)
  • 1 stk. hjertesalat

Thousand island dressing

  • 1 stk. pasteuriseret æggeblomme
  • 3 dl vindruekerneolie
  • 1 tsk. sennep
  • 1-2 tsk. hvidvinseddike
  • 1 smule citronsaft
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 spsk. creme fraiche
  • 1 tsk. tomatpure
  • 1 tsk. engelsk sauce
  • 1 knivspids paprika
  • 2 sjat tabasco
  • 1 smule cognac
  • 1 smule sukker
  • 2 skiver brød
  • 1 smule smør
  • 1 smule dild
  • 1 stk. citron

Fremgangsmåde

Begynd med Thousand island dressingen:

  1. Pisk æggeblommen med sennep, salt, peber og hvidvinseddike. Tilsæt olien lidt efter lidt mens der piskes indtil konsistensen er passende tyk.
  2. Bland creme fraiche i mayonnaisen og derpå de øvrige ingredienser. Smag til du synes at den sidder lige i skabet.

Selve stjerneskuddet:

  1. De pillede søkogte rejer vendes i en lille smule god olivenolie og lidt citronsaft. Asparges dryppes grundigt af.
  2. Rødspættefileterne saltes 20 min. før de skal bruges.
  3. Til de dampede fileter smøres et lille ildfast fad, hakket skalotteløg fordeles i bunden, fiskefileterne lægges ovenpå. lidt hvidvin hældes ved og det hele dækkes af et stykke smurt bagepapir og dampes i ovnen ved 200 grader i 6-8 minutter afhængig af fileternes tykkelse.
  4. Til de friterede fileter tørres fisken først grundigt af i køkkenrulle og vendes derpå først i sammenpisket æg og derpå i rasp. Lad paneringen sætte sig lidt inden de friteres i varm olie.
  5. Skær ikke alt for tynde skiver af sandwichbrød, fjern skorpen og steg dem gyldne og sprøde i smør.
  6. Anret dit stjerneskud - først brød, derpå lidt blade af hjertesalat. Så de to slags fiskefilet, derpå rejer og asparges, thousand island dressing, lakserogn og endelig dild og citron.